Kabinet wil definitief één Defensie-bedrijf

Onderzoek keurt scheiding IT en telematica af

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Het kabinet heeft definitief besloten een groot Defensie-bedrijf te vormen voor informatie-technologie en telematica. Aanvankelijk werd overwogen twee bedrijven op te richten, één voor IT en één voor telematica. Nader onderzoek wees uit dat het beter is alles in één grote organisatie te stoppen.

In de nieuwe organisatie worden opgenomen het Duyverman Computercentrum (DCC), de dienstencentra voor automatisering van de krijgsmacht-delen, het netwerkbeheer van de Marine, het landelijke telematica-bedrijf van de Landmacht en het Netherlands armed forces integrated network (Nafin). Met de specifieke operationele belangen van de Luchtmacht bij het Nafin zal rekening worden gehouden.

Herinrichting

Uit de Defensie-begroting blijkt dat met een afzonderlijk project 'Herinrichting informatievoorziening' gestart is. In dit project wordt een nieuw defensiebreed beleid voor informatie- technologie ontwikkeld. Hiervoor bestaan drie redenen. De eerste is een grotere doelmatigheid bij de aanwending van de omvangrijke IT-middelen. Ten tweede heeft de invoering van decentrale bedrijfsvoering gevolgen voor de geautomatiseerde informatievoorziening. Er is een overgang van een centraal en functioneel aangestuurde organisatie naar een decentrale en produktgerichte organisatie. De informatiesystemen moeten daarop worden afgestemd.
Ten derde werken de onderdelen van de krijgsmacht nauw samen. Taken zijn samengebundeld in 'interservice bedrijven'. Dit noodzaakt tot het intensiveren van de informatie-uitwisseling. Daarvoor moeten voorzieningen worden getroffen om de huidige geautomatiseerde informatiesystemen met elkaar te kunnen laten communiceren. Deze systemen zijn namelijk voor een belangrijk deel volgens standaarden ontwikkeld, die specifiek zijn voor een bepaald deel van de krijgsmacht.
De reorganisatie van de informatievoorziening gaat uit van integrale informatiesystemen per organisatie-eenheid. Zo veel mogelijk moet worden gewerkt met standaard componenten, gegroepeerd rondom gemeenschappelijke gegevens. Dit alles wordt geleidelijk uitgevoerd. Delen van bestaande geautomatiseerde systemen zullen stap voor stap worden vervangen door nieuwe componenten. Het onderzoek naar IT-maatregelen op materieel-logistiek gebied wordt dit najaar voltooid. Corr.

Duyverman gaat goedkoper werken

Het Duyverman Computercentrum (DCC) dat voornamelijk werkt voor het ministerie van Defensie, gaat steeds doelmatiger werken. Daardoor zijn in 1997 en 1998 tariefverlagingen mogelijk van telkens 3 procent per jaar.
Sinds 1994 is het computercentrum van Defensie een agentschap dat op afstand van zijn voornaamste opdrachtgever opereert. Het centrum is onderhevig aan concurrentie. Er bestaat geen gedwongen winkelnering meer. Door de tarieven te verlagen hoopt het DCC zijn positie als leverancier van diensten en produkten aan Defensie te kunnen behouden.
Vorig jaar stagneerde de omzet, maar vanaf dit jaar zal die weer toenemen. Het DCC heeft nieuwe markten weten aan te boren, terwijl ook de dienstverlening zich verder uitbreidt. De inkomsten zullen dit jaar rond de 133 miljoen gulden bedragen. Voor volgend jaar wordt een toename naar 146 miljoen gulden voorzien. In de komende jaren valt de snelste groei te verwachten bij de 'toegevoegde waarde diensten'. Voor de periode 1996 tot 2001 wordt een vervijfvoudiging van de vraag verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.