Regering zet mes in diverse stimuleringsregelingen

Ict slachtoffer kabinet

Dit artikel delen:

De ict-sector zal het komende jaar op eigen kracht moeten zien doorkomen. Juist nu de investeringen in informatie- en communicatietechnologie teruglopen zet het kabinet het mes in diverse stimulerende regelingen.

Geen duidelijke keuze
Nederland ICT mist in de begroting een duidelijke politieke keuze voor ict-beleid. Nederland moet tot de wereldtop van kenniseconomieën gaan behoren. Die ambitie is door het nieuwe kabinet nog niet duidelijk uitgesproken. De federatie van de ict-branche-organisaties acht het essentieel dat het nieuwe kabinet zich expliciet uitspreekt over de toekomst. Wel wordt aangegeven waar de schoen wringt. De arbeidsproductiviteit ontwikkelt zich negatief. De administratieve lasten moeten omlaag. Maatschappelijke problemen als zorg, veiligheid, mobiliteit en openbare dienstverlening schreeuwen om een oplossing. "Concrete maatregelen ontbreken echter om hier middels ict wat aan te doen, laat staan dat in de begroting hiervoor extra geld wordt vrijgemaakt", zegt Nederland ICT-voorzitter Sylvia Roelofs.
 
De fiscale aftrekregeling voor speur- en ontwikkelingswerk (Wbso), waarvan veel softwarebedrijven gebruik maken, is het voornaamste slachtoffer van de tweehonderd miljoen euro aan bezuinigingen die Economische Zaken moet opbrengen. Op een totaal van 337 miljoen voor Wbso bezuinigt EZ vijftig miljoen. Activiteiten die feitelijk niet innovatief zijn vallen in 2003 buiten de boot.
Het kabinet onderstreept de wens extra aandacht te willen besteden aan ict. Nederland moet op dit gebied in de kopgroep komen. Het zegt echter nauwelijks hoe dit moet, laat staan dat concrete maatregelen worden aangekondigd. Voorlopig blijft het bij het uitspreken van intenties.
Wel gaat de overheid de veiligheid op internet bevorderen. Komend jaar wordt invulling gegeven aan de programma's Nationaal Continuïteitsplan Telecommunicatie, Kwetsbaarheid op Internet, het Actieplan Terrorismebestrijding en het Computer Emergency Response Team.
Het ict-beleid richt zich tevens op het stimuleren van breedbandnetwerken. Ook hier moet het beleid nog gestalte krijgen.
Komend voorjaar wordt de Innovatienota gepresenteerd. Begin volgend jaar moet bekend zijn wat het kabinet wil gaan doen aan het groeiend tekort aan geschoold technisch personeel. Gedacht wordt aan het vergemakkelijken van tijdelijke immigratie van schaars hoogopgeleid personeel. Overigens gaat het niet goed met de innovatie. Nederland dreigt achterop te raken bij het Europese gemiddelde en de aansluiting met de wereldtop te missen.
 
Redactie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.