Standaardisatie in zorgsector

Dit artikel delen:

Innovatie in de zorg is niet mogelijk zonder informatie- en communicatietechnologie (ict) beter te benutten. Ict is noodzakelijk, onder meer om de kwaliteit te verhogen, de toegang te verbeteren, de wachttijden terug te dringen en de administratieve lasten te verminderen. Deze veelomvattende taak moet op nationaal niveau worden aangepakt.

Meer internet
Het gebruik van e-mail en internet wordt uitgebreid. Op termijn moet de belastingplichtige ook een groot aantal formulieren op internet kunnen vinden. Sommige douanetransacties kunnen al elektronisch plaatsvinden. Volgend jaar komt daar de periodieke aangifte bij. In 2004 volgen de transacties bij doorvoer van goederen.
 
Minister Bomhoff (Volksgezondheid) constateert dat de ict binnen de zorg achterblijft bij het bedrijfsleven. Dit jaar is het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) opgericht. Het ministerie werkt nauw samen met deze instelling. Voornaamste doel is de opbouw van het elektronisch patiëntendossier. Ook de infrastructuur en een betrouwbare toegang tot medische gegevens krijgen veel aandacht.
Bij de vastlegging van gegevens over geleverde zorg aan patiënten streeft men zoveel mogelijk naar standaardisatie. Per zorgsector of markt wordt een minimale dataset (MDS) ontwikkeld. Op basis van deze standaard verzamelen alle betrokken partijen in de zorgsector informatie die een zo volledig mogelijk beeld geeft van de prestaties en kosten van de gezondheidszorg.
Alle betrokkenen stellen periodiek de gegevens die volgens deze dataset zijn vastgelegd beschikbaar aan een betrouwbare derde partij. Deze 'trusted third party' heeft tot taak de gegevens te beheren en te stellen aan partijen volgens bepaalde regels. Zo is iedereen ervan verzekerd dat gegevens op de juiste manier worden gebruikt.
 
Redactie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.