Opta samen met NMA

Mededingingsautoriteit mogelijk los van Economische Zaken

Dit artikel delen:

Telecom-waakhond Opta fuseert met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Hierdoor kan het toezicht meer samenhang krijgen. Mogelijk wordt de NMA al de komende maanden omgevormd tot een zelfstandige club, die onafhankelijk gaat opereren.

Handtekening
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) streeft ernaar dat eind volgend jaar bij 5 procent van alle elektronische transacties met de overheid de e-handtekening wordt gebruikt. Het intranet dat sinds vorig jaar bij de rijksoverheid operationeel is, bevordert de onderlinge samenwerking tussen rijksambtenaren. Eind 2003 moet 80 procent van de rijksambtenaren hierbij zijn aangesloten. Veel aandacht is er voor informatiebeveiliging. Het nieuwe Computer Emergency Response Team van de rijksoverheid (Cert-RO)moet het meeste werk doen. Deze organisatie moet uitgroeien tot het kenniscentrum van de overheid voor informatiebeveiliging. De overheid gaat het gebruik van standaarden en open source software sterker stimuleren. Het persoonsnummerbeleid krijgt verder inhoud.
 
Dit betekent dat het ministerie van Economische Zaken geen bemoeienis meer mag hebben met specifieke kwesties. Volgens EZ-minister Heinsbroek is de wereld van de telecommunicatie nauw verbonden met die van de kabel. Diensten en producten onderscheiden zich nauwelijks. "Dit vraagt om samenhang en consistentie in beleid", aldus de bewindsman. Met het samenvoegen van NMA en Opta komt het ministerie tegemoet aan de begin deze zomer geuite wens van beide 'toezichthouders'.

Beter beleid

Het kabinet Balkenende wil zich tegenover Paars profileren door een beter gecoördineerd ict-beleid. Heinsbroek is, zoals afgesproken in het regeerakkoord, verantwoordelijk geworden voor het hele telecom-beleid. Het directoraat-generaal Telecommunicatie en Post (Dgtp), inclusief de Telecom-divisie van de inspectie Verkeer en Waterstaat, is overgeheveld aan EZ. In feite vervult dit de veel gehoorde wens van de ict-sector dat er een coördinerend minister komt.
Ook alle netwerken vallen nu onder Heinsbroek. De ex-Arcade topman krijgt behalve de kabelsector ook de digitalisering van de ether in zijn portefeuille. Dit zat bij Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.
Heinsbroek moet voor juli 2003 invulling geven aan de nieuwe Europese richtlijnen voor de 'open network provision' (onp). Doel hiervan is het waarborgen van de universele dienstverlening, een goede prijs/kwaliteit-verhouding en open toegang tot netwerken. Daarnaast worden de privacy en transparantie in de tarieven geregeld. Ten slotte komt er een nieuwe Kabelwet. Eventueel kunnen toegangsverplichtingen tot de kabel worden opgelegd.
 
Redactie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.