Euro krijgt volle aandacht van Financiën

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid bereidt zich op alle fronten voor op de invoering van de Euro. Vooral het ministerie van Financiën is hier intensief bij betrokken.

Voor de belastingjaren 1999, 2000 en 2001 is het mogelijk een aangifte in euro en in guldens te doen. Vanaf het belastingjaar 2002 moet alles in euro gebeuren. De euro wordt per 1 januari 2002 definitief ingevoerd. De interne financiële administraties moeten dan van guldens naar euro worden omgezet. Daarnaast worden de geautomatiseerde systemen van de belastingdienst aangepast.
Intern zit het ministerie goed op schema voor wat betreft de invoering van de euro. Voor alle systemen zijn plannen van aanpak opgesteld. Momenteel is men met de realisatie bezig.

Mega-operatie

Niet alle ministeries melden hoe ver ze met de euro zijn. Toch is het behoorlijke klus. Het ministerie van Justitie spreekt zelfs van een mega-operatie. Wetten moeten worden aangepast. Eventuele witwaspraktijken dienen gedurende de conversieperiode te worden aangepakt. Ook de Justitie-organisatie zelf moet volgend jaar euro-bestendig zijn.
Een wetsvoorstel tot aanpassing van de wetgeving aan de euro is onlangs bij de Tweede Kamer ingediend. Rekening wordt gehouden met het opstellen van een bezemwet, als tijdens de parlementaire behandeling omissies naar voren komen.
Het eerste halfjaar van 2001 staat in het teken van het testen van euro-aanpassingen in alle geautomatiseerde systemen, de administratieve organisatie en de voorlichting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent