220 Miljoen voor ICT in Zorgsector

Dit artikel delen:

Voor de stimulering van ICT in de zorgsector is de komende twee jaar in totaal 220 miljoen gulden beschikbaar.

Dit extra geld gaat onder meer naar de ontwikkeling van elektronische patiëntendossiers. Daarnaast moet er een goede infrastructuur komen, zodat zorgverleners makkelijk informatie kunnen uitwisselen. Voorts is er aandacht voor het Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS). Dit kan zinnig en zuinig voorschrijven van geneesmiddelen bevorderen. Tenslotte gaat een deel van het extra geld naar de uniformering van wachtlijstregistratie. Deze registratie wordt vervolgens verbreed tot een registratie van het gehele zorgproces.
Minister Borst (Volksgezondheid) constateert dat de ICT in de zorg weinig efficiënt is. Belangrijke hinderpaal is dat instellingen en zorgverleners veelal werken met sterk verouderde, onderling niet compatibele systemen. Dit bemoeilijkt de communicatie over patiënten. Ook staat het een efficiënt beheer van wachtlijsten in de weg. Daarnaast schort er het nodige aan de manier waarop huisartsen informatie uitwisselen. Zolang dit niet goed is geregeld, heeft het weinig zin een elektronisch voorschrijfsysteem in te voeren.  CORR.
 
Internationaal innoveren
Het stimuleren van innovatie krijgt volgens minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) steeds meer een internationaal karakter. Europese onderzoeksprogramma's als het vijfde kaderprogramma, dat alle terreinen van haar ministerie beslaat, worden gebruikt om toekomstig (Europees) beleid te onderbouwen. Verkeer en Waterstaat is ook betrokken bij de definitie van Galileo. Dit is een nieuw Europees systeem voor navigatie en plaatsbepaling, met toepassingen voor de gehele transportsector. Met Galileo wordt een optimale sturing en controle van verkeersstromen mogelijk. Informatie over posities kan worden gecombineerd met gegevens over vervoermiddelen en ladingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.