'Freelancen geen vetpot'

Dit artikel delen:

Freelance ICT'ers hebben het in Nederland niet gemakkelijk, tenzij je uit bijvoorbeeld Engeland komt. De hier gedetacheerde buitenlandse freelancers 'worden hier vreselijk in de watten gelegd', klaagt Alex van der Hoek.

In het artikel 'Freelancers krijgen werk op presenteerblaadje' (Computable, week 35) heeft Ron Looijen het over JobServe. Ik ben zelf sinds vier jaar 'freelancer' en al zeker vijf jaar geabonneerd op de mailing van dit bureau. Naar aanleiding van het artikel wil ik graag een paar opmerkingen maken.
Ten eerste vraag ik mij af waarom nu pas een dergelijk initiatief in Nederland is ontplooid, terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk al jaren op deze manier werken. Via JobServe heb ik twee van mijn drie contracten geregeld. Uit de mailtjes blijkt dat er enorm veel (hele grote) Britse detacheringsbureaus in Europa en ook in Nederland zitten.
Als gevolg van de Nederlandse belasting- en sociale wetgeving is het hele 'freelance' verhaal hier nogal omslachtig. Regelmatig worden er informatie-avonden door detacheringsbureaus gehouden (tegen betaling, seminars dus eigenlijk), waarvan ik er enige jaren terug ook een heb bijgewoond, over het hoe en wat van freelancen. Helaas is de conclusie altijd dezelfde. Zou leuk zijn als jullie de situatie nog eens belichten.
Diezelfde Hollandse belasting is er de oorzaak van dat heel veel freelance-vacatures ingevuld zijn door Britse ICT'ers. De Britse belastingdienst heeft namelijk de regel dat hun onderdanen in het buitenland werkend onder andere recht hebben op 35 procent korting op hun belasting gedurende een aantal jaren. Op een salaris van zeg 250.000 scheelt dat nogal wat. En omdat Nederland deze regel erkent, ga ik dus vaak op stap met mijn Engelse collega's waarbij zij net een paar pints meer kunnen bestellen... (Ik speel namelijk mee in een zaalvoetbal-team van freelancers die in Amstelveen bij ABN werken. Allemaal Brits, wonend met gezin en al in Amstelveen en omstreken en zij willen voorlopig niet meer terug.)
Het steekt mij dat GAK en Belastingdienst het mij erg moeilijk maken om als ondernemer te worden aangemerkt, ondanks het feit dat ik wel de onzekerheden en bijbehorende nadelen (financiering, zonder vaste baan?) voor mijn rekening neem. De heren van het Verenigd Koninkrijk worden daarentegen vreselijk in de watten gelegd. Zolang wij niet georganiseerd zijn zal dat wel nooit geregeld worden. We zijn tenslotte maar met een kleine groep. Ik vraag mij trouwens af waar jullie het getal 11.000 vandaan halen.
 
Alex van der Hoek
Amsterdam

 
Naschrift redactie:Het aantal van 11.000 freelancende ICT'ers in Nederland komt uit de koker van Flexplaza.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Alex van der Hoek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.