Overheid stimuleert IT-bedrijven te weinig

Innovatieve achterstand ten opzichte van VS en Azië

Dit artikel delen:

De overheid moet de Nederlandse software-industrie veel beter stimuleren dan nu het geval is. Daarbij gaat het niet om materiële ondersteuning, maar om de vergroting van het innovatieve bewustzijn van de markt. Tot deze gevolgtrekking kwam de jury van de Computable IT Award 1997.

De jury hield in het kader van de Computable IT Award 1997 vorige week een ronde-tafelgesprek. Onderwerp van gesprek: Nederland als softwareland, naar aanleiding van de begin juni verschenen studie 'Het innovatieve softwarebedrijf' van het Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Fenit. Hieruit kwam ondermeer naar voren dat Nederland, en in groter verband Europa, een innovatieve achterstand heeft opgelopen ten opzichte van de Verenigde Staten en Azië.

Relatiebemiddelaar

De vraag die vervolgens aan de orde werd gesteld, was of de overheid hier wat aan kan doen. Daarbij was de insteek niet zozeer het geven van materiële steun, zoals het verstrekken van subsidies of het verlenen van IT-opdrachten, maar meer de ondersteuning op het mentale vlak. In andere landen blijken overheden hierop al een actieve rol te spelen. Zo bestaat in de Verenigde Staten het fenomeen industry watchers: ambtenaren die IT-ontwikkelingen nauwgezet bijhouden en ondernemingen tips geven om bepaalde trends over te nemen. In Israël vervult het ministerie van Economische Zaken de rol van 'relatiebemiddelaar'. Zij brengt jonge automatiseringsbedrijven met elkaar in contact.
In Nederland, is de ervaring van juryleden, bestaat bijvoorbeeld behoefte aan contact tussen startende innovatieve IT-ondernemingen en gelouterde professionals uit binnen- en buitenland. De overheid zou het voortouw kunnen nemen om dit soort contacten tot stand te brengen, luidde de slotsom van de jury.
 
Finale IT Award
De finale van de Computable IT Award 1997 is in zicht. Donderdag 18 september wordt bekend welke van de vier overgebleven kanshebbers de trofee mee naar huis mag nemen. In Achtergrond & Opinie van deze week leest u meer over deze finalisten (vanaf pagina 41).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.