Waterschappen willen één ict

Dit artikel delen:

De waterschappen willen de inzet van ict-middelen en -diensten verbeteren via gezamenlijk (inkoop-)beleid. Daarover zijn in een protocol afspraken vastgelegd en er komt een beheerorganisatie die projecten gaat opzetten.

Na een jaar voorbereidingstijd heeft een taakgroep de waterschappen een protocol voorgelegd, waarin de basis voor de samenwerking is vastgelegd. Op een ledenvergadering van de Unie van Waterschappen is het ict-protocol unaniem aanvaard. Binnen enkele weken zal een beheerorganisatie worden ingericht die de samenwerking middels projecten vorm moet geven. De organisatie komt niet te hangen onder de Unie, maar onder een 'waterschapshuis', om aan te geven dat de ict-bundeling niet van de koepelorganisatie uitgaat, maar van de waterschappen zelf.
Volgens een woordvoerder van de Unie zijn de waterschappen door onderlinge fusies steeds groter geworden en groeit de behoefte om de bedrijfsprocessen efficiënter in te richten. Hoewel zij autonoom opereren, kennen de waterschapshuizen vele vergelijkbare processen, bijvoorbeeld op het gebied van personeels- en salarissystemen, belastinginning en de digitale overheid. Door ict-middelen en -diensten op elkaar af te stemmen of uit te wisselen en de inkoopkracht te bundelen, willen de waterschappen het gebruik van ict verbeteren, efficiencywinst behalen en de kosten drukken. Informatiemanager René Kint liet in Binnenlands Bestuur optekenen dat dankzij de samenwerking het ict-budget met minstens tien procent omlaag kan.
Waterschappen waren op ict-gebied van oudsher vrij autarkisch ingesteld. De laatste jaren is daar beweging in gekomen en zijn er, voortgestuwd door de fusiegolf en internet, reeds diverse samenwerkingsvormen opgezet. Bekendste voorbeeld is Idsw (Informatiedesk standaarden water; voorheen Adventus), dat gegevensstandaarden binnen de waterscetor beheert en uitbouwt. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.