Zorgsector krijgt zijn ZIN

Dit artikel delen:

Over enkele jaren heeft elke inwoner van Nederland een zogenoemd Zorg-identificatie-nummer (ZIN). Zorgverleners kunnen dan met toestemming van de nummerhouder ofwel de patiënt, allerlei in computers opgeslagen medische informatie opvragen.

Met het tekenen van een intentieverklaring tussen ICT Platform in de Zorg en de betrokken organisaties is daarmee een volgende stap gezet naar volledige elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Minister van Volksgezondheid Els Borst is zeer ingenomen met het bereikte resultaat. Deze modernisering is volgens haar niet alleen van belang voor patiënten en zorgverlener; het toepassen van ICT is ook nodig om in de toekomst de meer decentrale zorg in de gaten te houden.
Momenteel beheren zorgverleners de dossiers van hun patiënten op hun eigen systemen. Daaraan zal in de nieuwe situatie niets veranderen; wel wordt de opgeslagen informatie met het ZIN zichtbaar gemaakt voor andere behandelaars. Elke zorgverlener krijgt een unieke identificatiecode die dient als controlemiddel tegen misbruik. Mensen die ooit in aanraking zijn geweest met een dokter of andere medische behandelaar, krijgen een zorgpas met daarop een uniek patiëntennummer. De patiënt bepaalt zelf wie, welke informatie mag opvragen. Om de privacy te beschermen wordt gedacht aan een onafhankelijke toezichthouder zoals de Registratiekamer.  HB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-15T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.