Kritiek op ICT-nota neemt flink toe

'Regering toont onvoldoende durf en visie'

Dit artikel delen:

De kritiek op de ICT-nota De Digitale Delta van het kabinet neemt toe. Hans Blankert, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW verwijt de overheid een gebrek aan durf. Ook een aantal Tweede Kamerleden heeft, een week voor het debat over de nota, de nodige vragen.

Blankert spuide zijn kritiek op de overheidsnota tijdens een congres voor ICT-managers in Soestduinen. De vertrekkende voorzitter van VNO-NCW mist in het stuk voldoende durf en ambitie. "Met name om zelf, binnen de overheid, als innovatieve gebruiker aan de slag te gaan. Daarnaast ontbreekt voldoende ambitie om de wetgeving net een slagje sneller aan te passen dan nu wordt voorgesteld, om ons onderwijssysteem sneller bij de tijd te brengen."
De extra investering van zeventig miljoen die minister Hermans reserveert voor ICT in het onderwijs vindt de werkgeversvoorzitter onvoldoende. "We hebben een achterstand van vier tot vijf miljard gulden op het buitenland." Blankert is wel content met het voornemen van het kabinet om een ICT-toets te ontwikkelen, die iedere twee jaar de Nederlandse positie in beeld kan brengen.

Doelstelling

Ook Tweede-Kamerlid Joop Wijn van het CDA mist ambitie in de nota. In zijn bijdrage aan het debat van aanstaande donderdag zal hij vraagtekens zetten bij de doelstelling van de regering om Nederland op ICT-gebied tot de Europese kopgroep te laten behoren. "We moeten mondiaal denken. Een Europees perspectief lijkt daarom te getuigen van een wat lauwe ambitie", aldus Wijn.
De parlementariër vraagt zich tevens af welke economische visie ten grondslag ligt aan het ICT-beleid. "Willen wij dat ICT één van de kernactiviteiten wordt van de economie of dat het vooral een dienstverlenende functie krijgt?" Hij noemt de nota 'een inventarisatie van punten, zonder echte visie'.
Hella Voûte-Droste van de VVD kondigt in haar column elders in deze krant aan dat zij donderdag bij het kabinet zal aandringen op een extra stimulans van elektronische handel. Zij noemt de nota ondanks een aantal zorgpunten een gedegen basis. Marjet van Zuijlen (PvdA) laakte al het gebrek aan coördinatie van het beleid. Haar partijgenote Marja Wagenaar omschrijft de nota in haar column in Computable als 'weinig nieuws onder de zon'.
Het Electronic-highway Platform Nederland (EPN) mist een duidelijke onderliggende visie. "De voorstellen gaan te eenzijdig uit van de bestaande praktijk en plannen", aldus de organisatie. Branche-organisatie Fenit vindt de genoemde beleidsstappen om Nederland een goede ICT-basis te geven 'te vrijblijvend'.

Extra geld

De roep om extra investeringen in ICT-beleid is groot. De nota geeft geen extra investeringen aan dan het al gereserveerde bedrag van één miljard gulden tot 2002. EPN vindt dat het kabinet meer moet investeren om de koppositie van Nederland te behouden. Roel Pieper, oud-topman van onder meer Compaq en Philips, zei al eerder tegen Computable dat het kabinet een kwart van de rijksbegroting moet vrijmaken voor ICT. Dit komt neer op 58 miljard. Joop Wijn kan zich hierin wel vinden. "Het zou tussen de 7 en 25 procent moeten liggen." De CDA-er pleit voor een ICT-norm, die aangeeft hoeveel geld de landen minimaal aan ICT-beleid moeten uitgeven. Voor het onderwijs bestaat al een dergelijke norm van de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy