Samenwerking Europese providers

Dit artikel delen:

Uit angst voor nieuwe belastingen en wetten komen diverse Internetproviders uit Europa bijeen in een internationale lobbygroep. Tot nog toe hebben zes nationale vertegenwoordigers van providers zich verenigd in deze 'Euro Ispa' (Internet Service Providers Association). De huidige leden komen uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

De providers voelen zich in toenemende mate bedreigd door internationale kwesties als de omstreden bit-belasting, wettelijke aansprakelijkheid, auteursrechten en Internetregulering.
Die grootste kopzorg is voorlopig van de baan. De Europese Commissie besloot onlangs geen belasting te heffen op de hoeveelheid data die via publieke computernetwerken wordt verzonden. Reanimatie van dit wetsvoorstel wordt echter niet uitgesloten.

Aansprakelijkheid

Ook de overige angsten van de Europese providers blijven rondspoken. Er gaan steeds vaker stemmen op dat het Internet gereguleerd moet worden. Ondermeer voor de bescherming van auteursrechten. Een aansprakelijkheidsregeling is hiervoor een eerste vereiste.
De politiek meent dat een dergelijke verantwoordelijkheid van toepassing is op providers. Deze 'publiceren' immers al het materiaal dat op het wereldwijde computernetwerk verschijnt. De dienstverleners in kwestie zien dit geheel anders. Zij zijn slechts doorgeefluik en controleren de informatiestroom niet. Dat kunnen zij ook niet, alleen al vanwege de enorme omvang van dat dataverkeer. De Internet-leveranciers vrezen echter dat dit argument alleen niet voldoende is. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker