Medische gegevens moeten beter beschermd

Dit artikel delen:

De Europese Unie moet beleid ontwikkelen over de wijze van omgang met digitale medische gegevens van burgers in Europa. Dit stelt de European Group on Ethics (EGE) in een eerste advies.

In Europees verband wordt thans gewerkt aan een standaard voor een elektronisch patiënten dossier. Om de belangen van burgers te beschermen, moet hier een handvest met rechten en plichten tegenover staan. Zo wil de EGE niet dat werkgevers en verzekeraars rechtstreeks toegang krijgen tot dergelijke dossiers. Patiënten daarentegen wel.
Een gevaar van standaardisering is dat er binnen Europa niet eenduidig wordt gedacht over wat ziek is en wat niet. Vandaar dat de EGE er tevens voor pleit dat de ziektebeschrijvingen transparant moeten zijn en regelmatig door onafhankelijke instanties worden geëvalueerd.
Bij het aantreden van de nieuwe Europese Commissie zal de EGE aankaarten dat medische data betere bescherming behoeven dan nu het geval is.  MP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Mark Plekker