Nederland koploper met telewerk

ICT-branche loopt volgens directeur Telewerkforum voorop

Dit artikel delen:

Nederland is binnen de Europese Unie koploper op het gebied van telewerken. Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie volgende maand bekendmaakt. Ongeveer 1,2 miljoen mensen werkt buiten het kantoor. Dit is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De internationale organisatie European Telework Development (ETD), gesteund door de Europese Commissie, brengt jaarlijks de ontwikkeling van telewerken in kaart. Dit jaar voert Nederland de Europese ranglijst aan. Ruim 18,2 procent van de beroepsbevolking werkt op afstand. Vorig jaar was dit nog 9,1 procent.
Denemarken, bij een eerdere meting nog de nummer één, volgt nu op ruime afstand. Het aantal telewerkers nam in dit land toe van 9,7 tot 11,6 procent van de beroepsbevolking. Finland en Zweden scoren ook goed, met een score tussen de 7 en 8 procent. De Zuid-Europese landen blijven ver achter. Nederland blijft overigens ook de Verenigde Staten voor. Dit land scoort een percentage van 12,9 procent.

Niet slecht

"Het gaat helemaal niet zo slecht met telewerken in Nederland", concludeert Kitty de Bruin, directeur van het Telewerkforum. Dit is een organisatie die deze nieuwe vorm van arbeid tracht te stimuleren. De Bruin voert voor de Europese Commissie tevens projecten uit die telewerken in andere landen moeten stimuleren. Zij geeft aan dat ETD ook zelfstandigen en freelancers tot de telewerkers rekent.
De directeur van het Telewerkforum zegt dat de hoge score van Nederland meer te maken heeft met de cultuur dan met ICT-gebruik. "Bedrijven zijn sneller bereid risico's te nemen. De Duitse ondernemerscultuur is bijvoorbeeld heel anders. Daar is de afstand tussen baas en werknemer vrij groot. Werkgevers vertrouwen het niet als hun mensen thuis gaan werken."
Naast de 'vrije' cultuur in Nederland, spelen ook de groei van de dienstverlening en het fileprobleem een stimulerende rol voor telewerken.

ICT-branche

De ICT-branche loopt volgens De Bruin voorop met de introductie van telewerken. Zo sleepte de Nederlandse afdeling van softwarebedrijf Oracle vorig jaar de Telewerkprijs in de wacht met het virtuele kantoorconcept Functional Office. Geen van de werknemers heeft een eigen bureau en de mogelijkheden om thuis te werken zijn groot.
Ook IBM Nederland schakelt over op virtuele kantoorconcepten. Werknemers die willen telewerken, kunnen op het interne netwerk aanloggen. Niet ieder IT-bedrijf is enthousiast over telewerken. CMG bijvoorbeeld vindt dat de kwaliteit van het werk sterk afhangt van overleg, en besteedt daarom nog geen aandacht aan het werken op afstand.

LandAantal telewerkers (x1000)% Beroepsbevolking
Nederland1.20018,2
Denemarken30011,6
Zweden3009,0
Ierland587,1
België/Luxemburg2506,2

 
Bron: European Telework Development 1999.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Michiel Couzy