IT-sector wil minder strikte regelgeving

Europese Commissie peilt meningen over integratie telecom, IT en media

Dit artikel delen:

De IT- en Telecommunicatiesector pleiten voor minder strikte wetgeving voor de integratie van IT, telecom en media. Dit blijkt uit de reacties van marktpartijen op een Green Paper over dit onderwerp van de Europese Commissie. De groeiende concurrentie op de markt en snelle veranderingen door de technologie zijn de voornaamste redenen voor dit pleidooi.

In december vorig jaar heeft de Commissie het discussiestuk van de leden Bangemann en Oreja aangenomen. Deze Green Paper richt zich op het samengaan van telecommunicatie, IT en media. Tot voor kort waren deze communicatie-vormen strikt gescheiden. Telecommunicatie richtte zich op telefoongesprekken, IT op computerdiensten en media op het uitzenden van informatie. Ze gebruikten voor hun diensten hun eigen netwerken en verschillende platformen; computers, televisie en telefoons. De regelgeving voor deze sectoren verschilt van elkaar. Maar door de snelle ontwikkelingen op het terrein van digitale technologieën, gaan bedrijven die actief zijn in een van de drie sectoren, deze techniek gebruiken om diensten aan te bieden die buiten hun traditionele terrein vallen.

Aanpak

Recente voorbeelden van deze nieuwe diensten zijn Web TV, e-mail en Internettoegang via mobiele telefoons, televisie-uitzendingen over Internet en spraaktelefonie via het wereldwijde web. Deze integratie heeft niet alleen een enorme technologische waarde, maar heeft ook grote economische gevolgen. Kleine bedrijven kunnen globaal gaan acteren, dankzij de lage kosten van Internet. Volgens de Commissie kan integratie, mits goed aangepakt, bijdragen aan banengroei en een grotere keuzevrijheid. De ontwikkelingen vragen om nieuwe regelgeving. De vraag is welke aanpak de Commissie bij het opstellen van nieuwe regels moet kiezen. Moet de nieuwe regelgeving gebaseerd zijn op bestaande voorschriften, of is een nieuw raamwerk nodig, dat de traditionele en nieuwe regels omvat?

Revolutionair

De Europese Commissie heeft deze vraag aan de marktpartijen voorgelegd tijdens een vijf maanden durende consultatieronde over het document. Lidstaten, regulerende organen, bedrijven en belangengroepen hebben de kans gekregen een reactie op het ontwerp te geven. De resultaten hiervan zijn vorige week bekendgemaakt. Volgens de Commissie waren de reacties enorm. In totaal hebben 270 organisaties een reactie geschreven en zijn er tachtigduizend aanvragen voor het document binnengekomen.
Uit de reacties komt duidelijk naar voren dat de betrokkenen het belang en urgentie van de integratie onderstrepen. De meningen over de aanpak verschilt. De Nederlandse telecomautoriteit Opta koos voor de meest revolutionaire optie; nieuwe regelgeving die de oude regels meeneemt. De instelling vindt dat er een nieuwe stijl van regels nodig is om te voorkomen dat markt-dominantie van een aantal partijen de ontwikkelingen afremmen. De meeste partijen opteerden echter voor het behoudende scenario, waarbij nieuwe regelgeving op de bestaande voorschriften gebaseerd is.

Obstakels

De marktpartijen signaleren in hun reacties een aantal obstakels die de integratie kunnen vertragen. Het gaat hierbij ondermeer om onzekerheid over de wetgeving en bescherming van de consument. De Commissie zal na deze consultatieronde het debat toespitsen op drie onderwerpen; toegang tot netwerken, het creëren van een innovatief klimaat en gebalanceerde regelgeving. Dit moet uiteindelijk leiden tot nieuwe beleidsvoorstellen, die voor het einde van dit jaar worden ingediend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy