Elektronische identiteitskaart in 2006 al in gebruik

Dit artikel delen:

De rijksoverheid wil over een jaar starten met de uitgifte van een elektronische Nederlandse identiteitskaart. Burgers kunnen met de chipkaart een volwaardige digitale handtekening zetten. De kaart bevat voor de beveiliging enkele biometrische kenmerken van de eigenaar.

Consumenten kunnen zich met de kaart identificeren en authenticeren bij online transacties met de overheid of andere organisaties. De centrale ict-organisatie van de rijksoverheid Ictu buigt zich niet alleen over de ontwikkeling van de kaarten, maar kijkt ook naar de kaartleesinfrastructuur en toepassingen die met een digitale handtekening van de chipkaart ondertekend zouden kunnen worden.
De eNIK-kaart is een tastbare versie van het programma Digid waarmee overheidsinstellingen sinds een paar jaar de identiteit verifiëren van gebruikers van haar elektronische diensten aan de hand van een gebruikersnaam en wachtwoord. Sinds begin dit jaar staat dit systeem ook open voor burgers. Het is de bedoeling dat dit systeem samen met marktpartijen als banken en telecomaanbieders ook stapsgewijs in het bedrijfsleven geïntroduceerd wordt. Dit jaar versterken vijftig gemeenten hun elektronische dienstverlening met Digid. Op pagina 10 wordt nader ingegaan op de beveiliging van de Belgische elektronische identiteitskaart, die bij de Zuiderburen al enkele jaren in gebruik is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.