Franse Cap verlengt overnamebod

Dit artikel delen:

De Franse moedermaatschappij van het Nederlandse Cap Gemini heeft zijn overnamebod verlengd. Hoewel Cap Gemini SA zijn belang van 56 procent slechts wist uit te bouwen naar 84 procent, geven de Parijzenaars de aandeelhouders nog tot 31 augustus de tijd om hun aandelen aan te melden. Nadat de eerste termijn vorige week afliep bleek dat de benodigde 95 procent van de aandelen niet aangemeld waren bij Cap Gemini SA.

Dwarsligger is Volmac-oprichter en grootaandeelhouder Joop van Oosterom, die een aandelenbelang van 10,3 procent in handen heeft. Hij frustreert in zijn eentje het hele integratieproces tussen moeder en dochter. Van Oosterom heeft het Franse overnamebod, waarbij vier aandelen van de Franse SA worden geboden voor negen aandelen van de Nederlandse NV, naar de prullenbak verwezen. Hij eist contant geld en bovendien een hogere prijs; minimaal 85 euro per aandeel. Hij wijst erop dat het Nederlandse bedrijf de grote winstmaker van het concern is.

'Falcons'

De hoop die Cap Gemini SA koestert is gelegen in het feit dat een gedeelte van het aandelenpakket van Van Oosterom bestaat uit zogenoemde 'falcons'. Dat zijn aandelenopties van werknemers die Van Oosterom nog in beheer heeft, maar waarvan op 23 augustus de eerste serie afloopt. De aandelen komen daarmee in handen van derden - niet door Van Oosterom gecontroleerd - die ze aan Cap Gemini SA zouden kunnen aanbieden. Niemand weet echter precies hoeveel 'harde' aandelen Van Oosterom in bezit heeft en om hoeveel falcons het gaat.
Naast de falcons, staat de Fransen nog een tweede weg open. Volgens Cap Gemini SA is de grens van 95 procent 'onderhandelbaar'. Zij zeggen te kunnen leven met 90 procent van de aandelen, alvorens over te gaan tot een formele procedure om de resterende aandelen te kopen. De positie van Van Oosterom ziet er in dat scenario niet rooskleurig uit.
De Fransen willen hun dochteronderneming volledig integreren in de eigen organisatie. Daarvoor heeft het 95 procent van de aandelen nodig (waarna het een procedure kan starten om de resterende aandelen in te lijven) en kan Cap in Nederland van de beurs worden gehaald. Cap Gemini SA heeft een beursnotering in Parijs. Het bedrijf heeft ruim vijf miljoen nieuwe aandelen uitgebracht en daarmee een eigen notering op de AEX verworven.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.