JDS Uniphase niet benauwd voor aandacht Justitie

'Geplande overname SDL komt niet in gevaar'

Dit artikel delen:

JDS Uniphase, leverancier van componenten voor glasvezelnetwerken, ziet zijn geplande overname van concurrent SDL niet in gevaar komen door mogelijke antitrust-bezwaren van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dit zegt financieel directeur en vice-president Anthony Muller. Toch trekt de uitbreidingsdrang van JDS in toenemende mate de kritische aandacht van Justitie.

De beroering rondom de overnameplannen voor SDL met een waarde van 36 miljard dollar noemt hij voorbarig. "We hebben nog niet eens de vereiste documenten bij de FTC (Federal Trade Commission) ingediend. Die informatie, waaronder exacte lijsten van onze klanten, zijn we nu aan het vergaren." Muller laat zich nog niet uit over de door analisten voorspelde hindernissen die de FTC dan wel Justitie kunnen opwerpen.
De antitrust-divisie van Justitie trok eerder dit jaar al aan de bel bij JDS' overname van E-tek Dynamics. Die overeenkomst, ter waarde van 15 miljard dollar, is begin deze maand toch beklonken nadat Justitie enkele aanpassingen aan de overeenkomst had bedongen.
Het gecombineerde bedrijf zou na de overname namelijk 80 procent van de wereldwijde productie van optische filters (thin film filters) verzorgen. De gefuseerde onderneming moet nu bepaalde contracten opzeggen voor de levering van die schaarse componenten, omdat de geschatte dominantie de concurrentie ernstig zou belemmeren.

'Kleinigheid'

Financieel directeur Muller van JDS haalt zijn schouders op over die wijziging. "Dat was een kleinigheid; we kunnen die producten nog gewoon leveren via onze dochter Ocli (Optical Coating Laboratory Incorporated, dat JDS afgelopen november kocht voor 2,8 miljard dollar in aandelen). We moesten alleen verzekeren dat ook onze concurrenten deze componenten kunnen afnemen."

Krappe markt

Volgens experts is de markt voor glasvezelcomponenten op dit moment al krap. "Deze industrie is afhankelijk van een beperkte bevoorrading. Een bedrijf kan alles verkopen wat het produceert", zegt Merrill Lynch-analist Tom Astle. Hij is dan ook positief gestemd over de beoogde inlijving van SDL. "Elke uitbreiding van de algehele productiecapaciteit is positief. Bovendien leidt het combineren van de technologieën van de twee ondernemingen tot een snellere introductie daarvan."
Deze marktvisie strookt echter niet met die van Justitie. Die vreest voor een monopolisering van de componentenmarkt wat de technologie-ontwikkeling kan remmen. De totale omzet in de markt voor glasvezelcomponten bedraagt momenteel bijna 10 miljard dollar. Analisten schatten dat dit tegen het jaar 2003 rond de 23 miljard dollar ligt. Die groei is te danken aan de wereldwijde herbekabeling die telecombedrijven doorvoeren om nieuwe diensten te kunnen bieden en om de voortdurende groei van het Internet bij te benen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.