Instroom universitair IT-onderwijs versoepelt

Zonder wiskunde B toch kunnen beginnen met Informatica

Dit artikel delen:

Universitaire Informatica-opleidingen mogen studenten toelaten die nog niet aan de toelatingseisen voldoen. Dit besloot minister van OCenW Loek Hermans. De studenten moeten in de loop van het eerste jaar alsnog aan de minimumeis voldoen om hun propedeuse te kunnen behalen.

Hermans versoepelt de instroomeis voor het technische onderwijs op verzoek van de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Delft. "De drie verwachten dat de instromers die nog niet aan alle toelatingseisen voldoen, de ontbrekende kennis in de loop van het jaar kunnen bijspijkeren", verklaart een voorlichtster bij het ministerie. "En op deze manier hopen ze wat meer studenten aan te trekken."
De soepeler instroom geldt voor de technische opleidingen natuur- en sterrenkunde, wiskunde, statistiek en informatica. Studenten met bijvoorbeeld het profiel natuur en gezondheid zonder wiskunde B 1 en 2 kunnen toch aan het propedeutisch jaar van de technische opleidingen beginnen. De profielen vervingen in 1998 de vrije vakkenpakketkeuze bij het voortgezet onderwijs.

Eindexamenfase

Voorlichter bij de Universiteit Twente Wiebe van der Veen noemt de verruiming een goede zaak. "Een scholier kiest nu al vroeg een profiel. Dit is geen keuze voor een concrete studie maar een globale richting. Pas in de eindexamenfase merken de scholieren eigenlijk dat de keuze beperkt is."
De universiteit rekent erop dat een grotere groep scholieren instroomt in technische opleidingen. Mogelijk wordt de drempel ook voor meisjes nu lager om een technische studie te kiezen: zij kiezen in vrij grote getale voor het profiel Natuur en Gezondheid, aldus Van der Veen.
De Universiteit Twente stelt dat het tekort aan genoten wiskunde in het propedeusejaar is aan te vullen. Delft kiest ervoor om dit in zomercursussen bij te spijkeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.