Managed hosting door True

Voûte wil forse investeringen in ICT

'Brandpunt moet liggen bij elektronische handel'

Dit artikel delen:

VVD-Kamerlid Hella Voûte hoopt dat het nieuwe paarse kabinet de komende jaren fors zal investeren in informatie- en communicatie technologie (ICT). "Die aankondiging zou ik graag in het regeerakkoord zien staan", aldus het kamerlid, "Maar ook het bedrijfsleven zelf zou zich aanzienlijke inspanningen moeten getroosten."

Brandpunt van de investeringen moet volgens Voûte liggen bij de elektronische handel. "Die stelt het midden- en kleinbedrijf in staat zich mondiaal te presenteren zonder veel extra kosten, en genereert een schat aan gegevens om de klant maatwerk te leveren." Bovendien maakt e-commerce de fysieke distributie van goederen veel eenvoudiger.

Gedragscode

Kamerlid Voûte heeft een vijftal wensen op haar verlanglijst, die de e-handel in Nederland moeten stimuleren. "Er moet snel een gedragscode voor e-handel komen op fiscaal en juridisch terrein. Het bedrijfsleven zou daarnaast zelf een code moeten opstellen voor het veilig en betrouwbaar gebruik van Internet." Voûte wil de kwaliteit van Internet zelf verbeteren door een certificatie van de service-providers (isp's). Ten slotte moet een betrouwbare levering van goeder en diensten gewaarborgd zijn en moet de gebruiksvriendelijkheid van de bij e-handel betrokken programmatuur omhoog, aldus het VVD-Kamerlid. Voûte maakt zich zorgen over de populariteit van Internet in Nederland. "De penetratie van Internet-gebruikers in Nederland komt niet boven de 8 procent. Daarmee zitten we Europees gezien in de laagste regionen, samen met Spanje en Portugal." Positief noemt ze echter dat van de 33.000 startende ondernemingen in 1997 een groot deel gerelateerd is aan de ICT-branche.

Veiligheid

Voûte deed haar uitspraken bij de start van een proefproject van Visa, waarbij creditcardhouders bij een aantal winkels op Internet veilige aankopen kunnen doen. De test bedient zich van SET-technologie (secure electronic transaction) voor het beschermen van de vertrouwelijke gegevens, voor identificatie van de partijen en voor het waarborgen van de integriteit van het verzonden bericht. In een tweetal artikelen is deze set-technologie de afgelopen weken in het Achtergrondkatern van Computable besproken. Uit een onderzoek van Visa blijkt dat 74 procent van de Internet-gebruikers elektronisch wil betalen zodra het mogelijk is dat veilig te doen. Het Kamerlid bestelde een achttal kaartjes voor de theatershow van Boom Chicago: ook de drie informateurs en hun partners werden uitgenodigd. De eerste veilige betaling was betrof een bedrag van 224,95 gulden. De proef van Visa omvat 2000 kaarthouders die bij een veertigtal winkels en bedrijven elektronisch kunnen winkelen. De credit-onderneming verwacht in dat voor het eind van dit jaar alle 1,5 miljoen kaarthouders veilig kunnen winkelen op Internet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-10T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.