Lokale overheden verwachten meer ict-geld

Dit artikel delen:

Locale overheden in Europa zijn veel optimistischer over hun ict-budget in 2005 dan centrale overheidsorganen: 31 procent verwacht een stijging, tegenover 18 procent op ministerieel niveau.

Dat valt af te leiden uit een rapport over de Europese overheidssector in 2005 van marktonderzoeksbureau IDC, waarvoor bijna tweehonderd ict-directeuren zijn ondervraagd. Uit eerder onderzoek valt volgens analist Massimiliano Claps af te leiden dat de Europese onderzoeksresultaten ook van toepassing zijn op Nederland. De centrale overheidssector verwacht een toename van het ict-budget in 2005 van 5 tot 6 procent, terwijl de lokale overheden 6 tot 7 procent groei voorzien.

Inhaalvraag

Claps noemt twee oorzaken voor de hogere groei en het grotere optimisme bij de lokale overheden. "In de allereerste plaats gaat het om een inhaalvraag; de vorming van de 'elektronische overheid' heeft zich de eerste vijf jaar voornamelijk op het centrale overheidsniveau afgespeeld", aldus de IDC-analist. Bovendien behoren drie van de vijf onderzochte landen in Europa (Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk) tot de groep die zich thans pas volledig richt op gedecentraliseerde dienstverlening aan de burger. Dat beïnvloedt de onderzoeksresultaten, aldus Claps.
Centrale overheden lijken wel iets innovatiever te zijn dan hun lokale collega's. Centraal verwacht 22 procent van de ondervraagden dat de uitgaven voor nieuwe initiatieven zullen toenemen, tegen 10 procent die een stijging voorziet voor onderhoud en opwaarderingen. Lokaal voorziet 20 procent van de respondenten een stijging van het ict-budget voor 'het ondersteunen van lopende initiatieven'. Systeemintegrators zullen 30 procent van de overheidsbestedingen aan software voor hun rekening nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.