Innovatieplatform komt in actie

Vraagbundeling moet leiden tot 'betere commerciële perspectieven' voor ict

Dit artikel delen:

Het Innovatieplatform van premier Balkenende pleit voor de invoering van een 'royaltybox' met een lager tarief in de vennootschapsbelasting om de ict-bedrijvigheid te stimuleren. En Nederland wordt in januari verrijkt met een standaardisatieautoriteit.

Deze en andere punten maken deel uit van het langverwachte ict-actieprogramma van het platform. Het eindrapport 'Ict als innovatie-as' legt sterke nadruk op de pijlers ict-toepassingen en -bedrijvigheid. Onderwijs en onderzoek en infrastructuur spelen een rol op het tweede plan.
De standaardisatieautoriteit moet onder aanvoering van het ministerie van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties (BVK) en de branches ervoor zorgdragen dat gegevens van verschillende overheden, diensten en maatschappelijke organisaties "onderling uitwisselbaar en ontsloten" zijn. In de zomer van 2006 moet de autoriteit operationeel zijn. De bevoegdheden zullen bij voorkeur komen te liggen bij een bestaande instelling, die een bindend mandaat zal krijgen voor de verschillende publieke sectoren.

Van onderaf

Uitgangspunt daarbij is in de woorden Jan Kees de Jager, voorzitter van de ict-werkgroep van het Innovatieplatform "marktwerking van onderaf onder aansturing van de overheid". De overheid moet volgens de werkgroep "harde afspraken maken over ict-toepassingen in maatschappelijke sectoren en meer ruimte bieden aan ict-bedrijvigheid". Door succesvolle plaatselijke pilots en experimenten zo snel mogelijk naar een algemeen en nationaal niveau te tillen en de vraag naar ict-producten en -diensten in een vroeg stadium te bundelen hoopt de werkgroep tot "betere commerciële perspectieven" te komen voor de ict-branche.
Succes van de marktwerking in de sector is alleen te verwachten als "risicomijdend gedrag" van zowel marktpartijen als overheid achterwege zou blijven. "Innoveren staat gelijk aan het nemen van risico's, met een gerede kans op falen", aldus De Jager. Nederland heeft daarbij de neiging EU-regelgeving tamelijk star en streng te interpreteren. Het kabinet heeft zich voorgenomen als één van de actiepunten in deze interpretatie eenheid en soepelheid te introduceren.
Het kabinet heeft zich vastgelegd niet later dan voorjaar 2006 de "broncode van maatwerksoftware die voor en op kosten van de publieke sector wordt ontwikkeld, vrij te geven onder een creative commons-licentie". Om een "egaal speelveld te creëren tussen het midden- en kleinbedrijf in Europa en dat in de VS" beveelt de werkgroep volgens De Jager aan een beperkt aantal diensten kleinschalige ict-aanbestedingen te laten doen. Via onderaanneming zou een deel van grotere overheidsopdrachten verplicht besteed moeten worden bij het mkb in de ict.

'Opschalen'

Mark Frequin, directeur-generaal Telecommunicatie en Post van het ministerie van Economische Zaken en lid van het Platform, onderstreept dat er de afgelopen maanden al een aantal initiatieven vanuit het ministerie op gang is gekomen, met name het 'opschalen' ("hoe kom je van kleine ervaring naar grote ervaring") en de vraagbundeling op breedbandterrein van een aantal gemeenten en woningbouwcorporaties.
Bernd Taselaar, operationeel directeur van de brancheorganisatie ICT~Office is blij met het rapport. "Met name de aanpak van de belemmeringen rond vraagbundeling en het opschalen van experimenten spreekt ons aan. Het groeiende bewustzijn dat zich al bij onze innovatiesalons in de zorg, het onderwijs en de creatieve industrie manifesteerde is nu omgezet in een aantal concrete actiepunten".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.