E-loket voor waterschappen

Het Waterschapshuis regelt centrale internetaanpak

Dit artikel delen:

Na een Gemeente-, Overheids- en Provincieloket beschikken nu ook de waterschappen over een elektronisch loket. Burgers, bedrijven en andere overheidsinstellingen kunnen via het Waterschapsloket in één keer een overzicht krijgen van de producten en diensten.

Het Waterschapsloket is een initiatief van het project 'Elektronische dienstverlening' van het Het Waterschapshuis, een programma waarbinnen alle waterschappen samenwerken op ict-terrein. Het loket bestaat uit 35 algemene producten en diensten, zoals belastingen, vergunningen en ontheffingen. De beschrijving van deze onderwerpen zijn voorzien van bijvoorbeeld een overzicht van de exacte voorwaarden, aanvraagprocedures en links naar relevante wetsartikelen. Waterschappen kunnen deze basisvoorziening koppelen aan hun website en er nog informatie over specifieke producten en diensten aan toevoegen, alsmede contactgegevens en digitale formulieren.
Het Waterschapsloket is in wezen een via het web raadpleegbare, elektronische catalogus. Het Amsterdamse bedrijf OOiP heeft de software geleverd, net als bij het Overheids- en Provincieloket. Het functioneel en inhoudelijk beheer ligt bij Het Waterschapshuis; de hosting loopt via Ictu, de ict-uitvoeringsorganisatie van de overheid. Wanneer een waterschap eigen producten en diensten wil toevoegen, vindt afstemming plaats met een landelijke redactieraad.

Samenwerken

De Unie van Waterschappen ondersteunt het project, net als het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Waterschapsloket past in het streven van de overheid om 65 procent van al haar dienstverlening in 2007 via internet te laten verlopen, om zo tot meer efficiëntie, minder administratie en een grotere betrokkenheid bij de publieke zaak te komen.
Het Waterschapsloket kan ook via het Overheidsloket (overheid.nl) worden bereikt. "In de toekomst willen we alle vier loketten aan elkaar koppelen", vertelt Simon Bouwman, projectmanager Elektronische dienstverlening. "In het kader van het project 'Samenwerkende catalogi' werken we aan een loketstandaard. Het Overheids-, Provincie- en Waterschapsloket gebruiken die al, maar de gemeenten zullen daar de komende jaren tijd naar over moeten stappen. Daarover lopen gesprekken met softwareleveranciers."
Het Waterschapshuis begint binnenkort met de aanbesteding van een centraal beheerd contentmanagementsysteem (cms) voor de internettoepassingen van de waterschappen. Het Waterschapsloket zal hieraan worden gekoppeld. Grote kanshebbers zijn de cms-leveranciers Infoprojects (Iprox) en Seneca (Smartsite).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.