Fiscus gaat open met Xbrl

Einde administratieve 'last' in zicht

Dit artikel delen:

De ministeries van Financiën en Justitie zijn gezamenlijk een projectgroep gestart om met behulp van de open standaard eXtensible Business Reporting Language (Xbrl) de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten. Wellicht dat dit de definitieve doorbraak in Nederland wordt.

Xbrl is een open standaard voor het verzamelen, publiceren en applicatieonafhankelijk uitwisselen van financiële informatie. Een belangrijk onderdeel voor de werking van Xbrl is het bepalen van een zogenoemde taxonomie, een standaardbeschrijving voor de inhoud van financiële verslaggeving. Een soort woordenboek. Tot nu toe waren de initiatieven voor zo'n Nederlandse taxonomie versnipperd. Daar lijkt verandering in te komen nu de ministeries van Justitie en Financiën met hun projectgroep het initiatief nemen en de Belastingdienst in de nabije toekomst financiële rapportages van bedrijven wil ontvangen in Xbrl-formaat. De Belastingdienst heeft een bepaalde massa als het gaat om het afhandelen van financiële informatie en dat zou de doorbraak van Xbrl kunnen versnellen.

Belangenbundeling

De plannen van 'Het Nederlandse Taxonomie Project' (NTP) zijn bekendgemaakt tijdens de 'XBRL Afterglow conferentie' in Baarn. "Onze aanpak is gericht op het bundelen van de verschillende belangen van de ketenpartners en ondernemers bij het opstellen van de jaarrekening, het doen van belastingaangifte en het verstrekken van economische statistieken. De komende negen maanden zullen worden gebruikt om samen met de ketenpartners, waaronder de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamers van Koophandel en het Programma ICT en administratieve lastenverlichting (Ictal) te komen tot een eenduidige gegevensset voor een Xbrl-taxonomie", zegt Projectleider Harm-Jan van Burg van het ministerie van Financiën.
Instanties en bedrijven worden door de projectgroep uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de taxonomie. Om wildgroei te voorkomen, zal de Nederlandse standaard beheerd moeten worden, maar wie dat moet gaan doen is nog onbekend. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.