Veel mis bij Justitieel Incassobureau

Rekenkamer signaleert gebreken in veel ict-projecten

Dit artikel delen:

De automatisering bij het Centraal Justitieel Incassobureau (Cjib) is nog altijd niet in orde. De Algemene Rekenkamer signaleert bij dit agentschap van het ministerie van Justitie 'onvolkomenheden in de uitvoerings- en administratieve systemen'.

Ook vorig jaar was dat het geval. Toen moest de accountantsdienst aanvullende maatregelen treffen. De Rekenkamer vond dat het dit zelf moest kunnen regelen. Nu blijkt het nog altijd niet goed te gaan. Er zijn problemen met onder meer de gegevensverwerking, het beheer van de ict-organisatie, de logische toegangsbeveiliging en autorisaties. Het Cjib kan geen betrouwbare sturingsinformatie leveren.
 
Ook over andere Justitie-onderdelen kraakt de Rekenkamer harde noten. Bij de IND vertonen bedrijfsvoeringsystemen die van belang zijn voor het beheer van de 'vreemdelingenketen' onvolkomenheden. Een bedrijfsprocessensysteem bij de Raad voor de Kinderbescherming scoort op vrijwel alle beoordeelde aspecten (beschikbaarheid, exclusiviteit, integriteit en controleerbaarheid) onvoldoende. Het rechtbankensysteem Civiel voldoet wat betreft betrouwbaarheid en controleerbaarheid niet aan de eisen. Het kan griffierechten onjuist berekenen en wettelijke termijnen missen. Dat leidt niet alleen tot financieel nadeel, maar ook tot rechtsongelijkheid.
Volgens de Rekenkamer moet het verder ontwikkelen van Civiel worden stopgezet en kan men beter een nieuw systeem bouwen. Eerder dit jaar staakte Justitie al de bouw van een Hoger Beroep Systeem voor de gerechtshoven. Dit project had al 28 miljoen gulden opgesoupeerd.
De Rekenkamer stelt over automatiseringsprojecten bij Justitie dat er 'nog wel eens wat mis gaat'. Vanwege gebrekkig zicht op de informatiebeveiliging loopt het ministerie 'grote risico's'. Er is dan ook sprake van 'een zorgwekkende situatie'.
 
Peter Mom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-05T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.