C2000: dure soap

Dit artikel delen:

De Algemene Rekenkamer voorspelt dat het C2000-project niet op 1 januari 2004 klaar is. Het ontbreken van uitgebreide tests kan het netwerk in de praktijk nog lelijk opbreken.

Sinds 1995 wordt gewerkt aan het digitale communicatienetwerk C2000 en het bijbehorende Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) voor de zwaailichtensector. De Algemene Rekenkamer twijfelt of de oplevering op 1 januari 2004 zal zijn gerealiseerd. Uit een enquête van de rekenkamer blijkt dat de helft van de toekomstige gebruikers - de hulpdiensten - verwacht pas in het derde kwartaal van 2004 of later te gaan werken met C2000. Wel concludeert de overheidswaakhond dat het systeem in grote lijnen voldoet aan de functionele eisen. Daarbij waarschuwt de instantie dat "door het ontbreken van uitgebreide operationele tests risico's bestaan ten aanzien van de werkbaarheid en de beheersbaarheid van C2000".
Het C2000-project zou verplichte lesstof moeten worden in het informaticaonderwijs. Wie het rapport Communicatienetwerk C2000 en geïntegreerd meldkamersysteem van de Algemene Rekenkamer doorspit, leert alles over de klassieke fouten bij een groot ict-project. De omvang ervan is van begin af aan zwaar onderschat, zowel bij de opdrachtgever (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) als de opdrachtnemer (het ict-agentschap ITO). Het als weinig klantgericht getypeerde ITO had bovendien onvoldoende gekwalificeerd ict-personeel in dienst. Daarbovenop liet de communicatie met de eindgebruikers, de hulpdiensten, te wensen over en kampte het project keer op keer met budgetoverschrijdingen. Inmiddels bedragen de kosten van C2000 circa zevenhonderd miljoen euro en die van GMS vijftig miljoen. Hier bovenop komt naar verwachting nog een extra investeringspost van tachtig miljoen. Verder blijkt dat de Tweede Kamer in al die jaren een te rooskleurig beeld is voorgeschoteld.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Rik Sanders