Overheid stimuleert open standaarden

Dit artikel delen:

De overheid moet het gebruik van open standaarden en open source software stimuleren. Dat zou haar minder afhankelijk maken van softwareleveranciers. Dit staat in een intern beleidsdocument van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken.

Het rapport beantwoordt vragen die Tweede Kamerleden stelden in september, oktober en januari. Het document gaat in september naar het parlement.
Software en standaarden zijn nauwelijks onderwerp van overheid ict-beleid, aldus het rapport. Nu men softwaresystemen steeds vaker aan elkaar knoopt, moet men beter kijken naar de gebruikte software en standaarden. Als voorbeeld noemen de beleidsmakers informatie publiceren op internet. "Veel overheidssites voldoen niet aan de standaarden van het World Wide Web Consortium. Daardoor is voor sommige gebruikers informatie onbereikbaar." Beide ministeries concluderen onder meer dat Nederland een catalogus moet opstellen van aanbevolen open standaarden, vergelijkbaar met het Government Interoperability Framework waaraan het Verenigd Koninkrijk werkt. Daarnaast moet open source software uitdrukkelijk meedingen bij beslissingen over software.
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.