NMA tandenloos

Afwijzen klacht tegen Microsoft brevet van onvermogen

Dit artikel delen:

De Nederlandse Mededings Autoriteit houdt de ict-markt slecht in de gaten. Dit zegt Vincent Everts, voorzitter van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland, na afwijzing van de klacht van de gebruikersgroep tegen het nieuwe licentiebeleid van Microsoft.

De NGN diende de klacht eind oktober 2001 in bij de NMA, omdat Microsoft had aangekondigd de reguliere opwaardering tegen gereduceerd tarief te schrappen. Daarvoor in de plaats is een abonnementsvorm gekomen. Deze gaat ervan uit dat bedrijven iedere twee jaar hun software opwaarderen. Dat is veel vaker dan de 3,7 jaar die een licentie volgens de NGN-leden meegaat. Hierdoor zijn de licentienemers veel duurder uit.
De NGN wilde eerst een uitspraak van de Nederlandse mededingingsautoriteit voor ze naar de Europese instantie stapte. Ook in Engeland en Duitsland hebben gebruikersgroepen deze route gevolgd.
Pas na een half jaar ontving de NGN een schriftelijke afwijzing van de klacht. De groep zegt verbijsterd te zijn door de trage afhandeling. De woordvoerster van de NMA spreekt die klacht tegen. Zij verklaart dat de instantie in december 2001 en januari dit jaar telefonisch duidelijk aangegeven heeft dat de NGN geen kans had en naar Brussel moest. De klacht is uiteindelijk afgewezen omdat de Europese Unie al werkt aan een antitrustzaak tegen Microsoft, "waar deze klacht goed bijpast", aldus de woordvoerster.
Everts trekt zelf het boetekleed ook aan: "de NGN heeft het belang van deze verandering niet goed overgebracht." Hij schat dat tweederde van de bedrijven straks volledig nieuwe licenties moet kopen bij de eerste opwaardering. Hooguit éénderde is ingegaan op een overgangsregeling die tot eind juli loopt.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.