Geen regeringscommissaris

Kabinet volgt Commissie ICT en Overheid niet

Dit artikel delen:

Het demissionaire paarse kabinet ziet niets in een regeringscommissaris voor de elektronische relatie tussen burgers en overheid en een 'Platform voor de elektronische samenleving'. Dit blijkt uit het standpunt over de adviezen van de Commissie ICT en Overheid.

Begin mei hekelde commissievoorzitter Arthur Docters van Leeuwen het feit dat het kabinet nog niet gereageerd had op zijn in september 2001 verschenen rapport. Momenteel is de minister zelf verantwoordelijk voor het ict-beleid binnen zijn departement. Daarmee is het volgens het demissionair kabinet 'beter verankerd' dan met een aparte regeringscommissaris. De nieuwe regering kan daar anders over denken.

Nader onderzoeken

Volgens Docters van Leeuwen moet daarnaast een platform met vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, wetenschap en consumenten de regeringscommissaris ondersteunen. Ook dit voorstel steunt het kabinet niet. 'Een nieuw adviesorgaan voor een specifiek beleidsterrein' is strijdig met het huidige beleid. Men wil het aantal specifieke organen terugdringen en de overige organen een bredere, integrale adviesrol te geven. Het kabinet wil wel dat deze ict-aspecten meer in hun adviezen betrekken.
De meeste voorstellen van de commissie wijst het kabinet nu af of wil het nader onderzoeken. De commissie pleitte onder meer voor een helderdere bevoegdheidsverdeling tussen overheidsonderdelen en voor afschaffing van het 'medebewind' (waarbij diverse bestuurslagen samen een overheidstaak uitvoeren). Dat laatste gaat het kabinet te ver, maar op enkele beleidsterreinen wil het wel de bevoegdheidsverdeling nader bekijken. Gebrek aan transparantie, die Docters wilde tegengaan, speelt bij privaatrechtelijke organisatievormen. Daarin wordt interbestuurlijke samenwerking meer en meer gegoten. Het is ongewenst dat 'waarborgen voor openbaarheid, transparantie en verantwoording' onder druk komen te staan, vindt ook het kabinet. Voorbeelden van dergelijke organisaties zijn de ict-implementatieorganisatie Stichting Ictu en coöperaties die een nieuwe informatiehuishouding voor de politie moeten optuigen.
 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.