Aanbieders bepleiten breedbandhypotheek

Dit artikel delen:

De aanleg van breedbandverbindingen naar huizen en kantoren, de 'laatste kilometer', komt voor rekening van de eigenaren van die gebouwen. De overheid moet de vraag aanjagen, onder andere in de vorm van fiscale stimuli. Dit adviseert de Expertgroep Breedband in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Nederlandse overheid.

De commissie overhandigde het eerste exemplaar van het breedbandrapport vorige week aan demissionair staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries. Voorzitter Wim de Ridder, tevens directeur van de Stichting Maatschappij en Onderneming, lichtte de belangrijkste adviezen toe. Volgens De Ridder is het doel van de commissie geweest om te onderzoeken hoe Nederland ict-koploper kan worden in Europa. Het voorgestelde pakket maatregelen kost de overheid in de komende kabinetsperiode twee miljard euro.

Risico

De opvallendste conclusie van de commissie, die grotendeels bestaat uit vertegenwoordigers van leveranciers, is de oplossing voor het probleem van de aansluiting van woningen en kantoren op de backbone, de laatste kilometer. Dit is nog steeds een van de belangrijkste hindernissen voor een substantiële groei van het aantal breedbandaansluitingen. De Expertgroep wil dat de eigenaren van huizen en kantoren zelf investeren in het aansluiten van hun gebouwen op breedbandnetwerken.
De overheid moet niet opdraaien voor de netwerken. De Ridder: "De expertgroep wijst af dat gemeenten voor eigen rekening en risico breedband aanleggen. We moeten het private karakter van de aansluitingen handhaven." Omdat de overheid de leveranciers niet mag subsidiëren, resteert het stimuleren van de vraag. Dat kan onder meer via fiscale maatregelen. Die zouden het aanleggen van de last mile, waarvan de kosten per gebouw geschat worden op ongeveer 2.500 euro, aantrekkelijk moeten maken voor eigenaren van gebouwen.

Riool

De Ridder: "Zoals het riool bij het huis hoort, hoort ook de breedbandaansluiting daar bij." Hij verwacht dat zowel bedrijven als particuliere huiseigenaren gaan investeren in breedband. Hij hoopt dat de term breedbandhypotheek opgeld zal doen, omdat huiseigenaren graag investeren in modernisering van hun huis, al is het 'even wennen'. Wanneer de overheid dit onderdeel van de adviezen overneemt kost dat zevenhonderd miljoen euro in de komende kabinetsperiode. Behalve de breedbandhypotheek pleit de commissie ook voor een rol als launching customer voor de overheid, én maatregelen om de economische ontwikkeling te stimuleren.
 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-07T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.