Microsoft leeft toe naar hoger beroep

Antitrustzaak direct naar hoogste instantie sturen

Dit artikel delen:

Microsoft kijkt reikhalzend uit naar het hoger beroep in de lopende antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De softwaremonopolist kan weinig meer bereiken in de huidige fase onder zitting van rechter Thomas Penfield Jackson. Die magistraat wil het hoger beroep versnellen door het direct naar het Hooggerechtshof door te verwijzen.

Experts voorspellen al geruime tijd dat de gebruikelijke gang van een hoger beroep de zaak nog vele jaren kan voortslepen. Dit werkt in het voordeel van Microsoft indien het voorstellen van Justitie voor tussentijdse maatregelen kan blokkeren. Districtsrechter Jackson maakt zich ook zorgen over de onzekerheden van een hoger beroep.
Hij wil dat zijn uiteindelijke oordeel direct overgaat in handen van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De rechter wil hiermee niet alleen de rechtsgang versnellen, maar ook voorkomen dat het beroepshof in Washington D.C. zich opnieuw mengt in deze zaak. Die rechtbank herriep eerder al een tussentijds oordeel van Jackson nadat Microsoft zich tot deze beroepsinstantie had gewend.

Niet behandelen

Juristen menen echter dat het Hooggerechtshof niet bepaald zit te springen om deze gecompliceerde zaak in behandeling te nemen. "Er is een goede kans dat het hof deze zaak niet wil behandelen, ondanks de hoge bekendheid van deze zaak", zegt antitrust-professor Herbert Hovencamp van de universiteit van Iowa. "Het is belangrijk om de publieke inschatting van het belang niet te verwarren met de juridische inschatting."
Het is bovendien zeer ongebruikelijk dat een rechter een hoger beroep direct doorverwijst naar het Hooggerechtshof. Dit kan de magistraten van die rechtbank tegen de borst stuiten. Normaal gesproken komen rechtszaken pas voor dit hoogste hof nadat een minder hoog beroepshof zich uitgebreid over de zaak in kwestie heeft gebogen.

Herkauwen

Ondertussen richt ook Microsoft zich alvast op het hoger beroep. Het bedrijf herhaalt in zijn laatste schriftelijke betogen de reeds eerder geuite argumenten en bezwaren. De juristen van beide partijen overstelpen elkaar sinds enkele weken met voorstellen en tegenvoorstellen over de dreigende opdeling van het aangeklaagde bedrijf.
Microsoft waagde nog een laatste poging en diende een document in bij rechter Jackson waarin het aanpassingen aan het voorstel van Justitie vraagt. De aanklagers hebben in reactie hierop achttien kleinere wijzigingen doorgevoerd, maar tegelijkertijd vijfentachtig andere geëiste aanpassingen naast zich neergelegd. Justitie houdt dus vast aan de grote lijnen van zijn strafvoorstel.
 
Geen verhuizing naar Canada
Microsoft ontkent dat het overweegt zijn hoofdkwartier in Seattle (Washington) te verhuizen naar Canada. Eind vorige week doken berichten op dat de softwaremonopolist zich wou onttrekken aan de antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie door zich over de grens te begeven. Autoriteiten in de Canadese provincie Brits-Columbia zouden Microsoft willen lokken met een voorkeursbehandeling, waaronder uitgebreide leningen voor de bouw van een nieuwe bedrijfscampus. "Deze berichten berusten niet op waarheid. Wij geloven dat wij deze rechtszaak in hoger beroep zullen winnen en we zijn zeer content met de locatie in Seattle", aldus een Amerikaanse woordvoerder van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker