Slechts 1 procent van bedrijven doet elektronisch aangifte

Belastingdienst baalt

Dit artikel delen:

Elektronische aangifte is nog niet aan bedrijven besteed. Slechts 1 procent van de bedrijven heeft de belastingaangifte over 2002 digitaal aangeleverd. De Belastingdienst noemt dit percentage 'dramatisch laag' en overweegt de elektronische aangifte voor bedrijven in het vervolg verplicht te stellen.

Na de succesvolle introductie van elektronische aangifte voor particulieren, kunnen bedrijven met ingang van dit jaar eveneens digitaal hun aangifte doen. Het gaat om elektronische aangifte van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Bedrijven blijken er echter nauwelijks gebruik van te maken. Ruim 7000 van de 714000 bedrijven in Nederland hebben in de afgelopen maanden hun aangifte elektronisch gedaan.
Bij de invoering van elektronische aangifte voor particulieren in 1996, maakte ongeveer 7 procent van de belastingbetalers gebruik van diskette of het online invullen van gegevens. Inmiddels is dat percentage zelfs 75 procent. De Belastingdienst heeft voor particulieren evenwel een andere strategie gehanteerd. De diskettes waren gratis.
Bedrijven moeten nu een module aanschaffen die geïntegreerd moet worden in bestaande software. De Belastingdienst hoopte daarbij dat de markt zijn eigen verantwoordelijkheid zou nemen. Dat is niet gebeurd. Richard van Breukelen, voorzitter van het managementteam voor ICT Belastingdienst, vindt dat accountancykantoren en softwarefabrikanten tekort zijn geschoten. "We dachten dat de markt met hun advies en op basis van vrijwilligheid vanzelf over zou gaan op het elektronisch aangifte doen. In plaats daarvan is het inbouwen van de communicatiemodule in softwarepakketten een heel traag en moeizaam proces geworden. We hebben tot nu toe gewerkt op basis van vrijwilligheid, maar we overwegen op dit moment het verplicht op te leggen."
De traditionele vorm van belastingaangifte kost de Belastingdienst veel menskracht. Daarom wil de Belastingdienst in de toekomst de aangiftes zoveel mogelijk digitaal verwerken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-30T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.