Baan bezint zich op verdere stappen

Erp-leverancier verliest kort geding tegen Defensie

Dit artikel delen:

Baan Nederland beraadt zich op vervolgstappen nu het kort geding tegen het ministerie van Defensie verloren is gegaan. Het softwarebedrijf overweegt een bodemprocedure of brengt de zaak aan bij het Europese hof.

De Haagse voorzieningenrechter Hofhuis heeft de vordering van SSA-onderdeel Baan van afgelopen 3 mei afgewezen. Het bedrijf vorderde een verbod op de opdracht van Defensie aan SAP om twaalfduizend licenties voor erp-programmatuur te leveren en het onderhoud daarop te plegen. Volgens Baan heeft Defensie op drie hoofdpunten in strijd met het aanbestedingsrecht gehandeld. Het ministerie heeft Defensie de opdracht tot het leveren van materieel-logistieke software na bekendmaking gewijzigd en de nadruk gelegd op financiële functionaliteit op basis van het 'KFI-model', dat ontwikkeld is aan de hand van SAP-software. Daarnaast heeft regiepartner Capgemini/Logica CMG, die de aanbiedingen mede beoordeelde, een conflicterend belang, omdat het commercieel nauw samenwerkt met SAP. Tot slot gebruikte Defensie bij de beoordeling een kwaliteitsbonussysteem dat vooraf niet bekend is gemaakt aan Baan. Zonder dit systeem zou de erp-firma de aanbesteding op prijs hebben gewonnen.

Niet toewijsbaar

Rechter Hofhuis zegt in zijn uitspraak dat de opdracht niet wezenlijk is veranderd, omdat in de request for information van 2000 Defensie al melding maakte van de financiële eisen en het KFI-model. Opmerkelijk is dat de rechter wel vaststelt dat de regiepartner een schijn van verstrengeling op zich laat, vanwege de nauwe samenwerking tussen Capgemini en SAP. Het feit dat een van de business cases gebaseerd was op het met SAP-software ontwikkelde KFI-model vergroot deze schijn. Maar, vindt de rechter, Baan kende deze feiten al sinds 2001, toen de regiepartner bekend werd, en heeft toch in 2002 een offerte uitgebracht. Voorts vindt de rechter dat Defensie met het bonussysteem niet buiten de vooraf bekendgemaakte criteria voor de eindbeoordeling is getreden.
De uitspraak is niet geheel volgens verwachting, meldt Ron van den Broek, directeur SSA Benelux. "We hebben het gevoel dat de rechter ons op allerlei punten gelijk geeft, maar we krijgen het niet van hem." Bij het bedrijf bestaat de indruk dat de rechter het kort geding, waarin plaats is voor een voorlopig oordeel, niet heeft willen gebruiken voor een verstrekkend oordeel over deze zaak. "Wij beraden ons daarom op vervolgstappen."

Opgelucht

Advocaat Richard-Jan Roks van Kennedy Van der Laan, gespecialiseerd in aanbestedingsrecht, vindt dat de rechter makkelijk over de schijn van belangenverstrengeling heenstapt. Maar, benadrukt hij, 'schijn' is niet voldoende. "Verstrengeling met de ongeoorloofde invloed daarvan op de aanbesteding bewijzen, is lastig. Geslaagde voorbeelden daarvan zijn zeldzaam." Roks verbaast zich verder over het gemak waarmee de rechter over het bonussysteem heenstapt. "Zo'n systeem van een aanbestedende partij moet vooraf kenbaar worden gemaakt en achteraf toetsbaar zijn. Dit vloeit voort uit het transparantiebeginsel dat ten grondslag ligt aan de aanbestedingsrichtlijn."
Baan zal, of het nu een spoedappèl aanvraagt of naar de bodemrechter stapt, moeten afwegen of het de bezwaren van de president van deze rechtbank dat er te weinig bewijslast is, ditmaal kan wegnemen, aldus de advocaat.
Defensie toont zich volgens een woordvoerder opgelucht. "Wij zullen de Tweede Kamer op korte termijn laten weten hoe we verder gaan. Het aanbestedingstraject kan nu niet meer opgeschort worden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.