DTO bijna rond met IND

Agentschap Defensie zet eerste stap op weg naar commercieel bestaan

Dit artikel delen:

De Defensie Telematica Organisatie staat op het punt een contract met de IND te sluiten. Dat zou een opsteker zijn in de overgang naar een marktgerichte organisatie. Belangrijker nog is het slagen van het standaardisatieproject Mulan bij de krijgsmacht, waarbij DTO als beheerder nauw is betrokken.

Welingelichte kringen melden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de beheeractiviteiten, die bij Pinkroccade zijn ondergebracht, aan DTO wil uitbesteden. De IND legt de laatste hand aan een adviesrapport dat de overstap naar het ict-agentschap van Defensie onderbouwt. Woordvoerder Sierk Nawijn van het ministerie bevestigt dat er gesprekken lopen, maar stelt dat er geen besluit is genomen. Verdere mededelingen wil hij niet doen.

Mulan is lakmoes
Het project Mulan staat niet op zichzelf, maar houdt verband met andere verbeterprojecten binnen het leger. Het standaardisatieprogramma zal bijvoorbeeld worden ondersteund door een nieuw documentair informatiesysteem en een verbeterde informatiebeveiliging. Ook behoort het te kunnen praten met de op te leveren operationele netwerksystemen Titaan (communicatienetwerk te velde) en Mmhs (militair berichtenverkeer), die nodig zijn voor de standaardisatie van de mobiele informatievoorziening. Voorts wordt Mulan afgestemd op de lopende projecten ERP en P&O 2000+.
Voor DTO (2200 werknemers) kan het uitbestedingscontract een opstap zijn om ook andere niet-Defensie-klanten binnen te halen. De ict-divisie van het leger werd vorig jaar na lang wikken en wegen toch niet verkocht onder de voorwaarde dat ze in 2005 is omgevormd tot een doelmatig en marktconform opererende organisatie.

Mulan

De echte lakmoesproef voor DTO is het standaardisatieproject Mulan (Mijn Uniforme Logische Aansluiting op het Net). In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Cees van der Knaap dat aan de uitvoering van Mulan prioriteit is gegeven. Eind 2003 start het project met een budget van 30,4 miljoen euro. In drie jaar tijd voorziet Mulan alle werkplekken (naar schatting 45duizend in 2006) en computernetwerken binnen Defensie van standaardsystemen. Het project moet een eind maken aan de systeembrij (driehonderd veelal verouderde systemen) en gebrekkige informatie-uitwisseling. Bovendien is de huidige infrastructuur gebaseerd op Windows NT 4.0, waarvoor Microsoft de ondersteuning stopt. Het is nog de vraag of Mulan overstapt op een modernere NT-versie of een ander besturingssysteem.
De projectleiding ligt bij de Defensie ICT Uitvoeringsorganisatie (Dictu). De operationele zaken komen bij DTO te liggen. Er komt een centrale beheerorganisatie, waarin personeel wordt ondergebracht dat nu op verschillende locaties bij Defensie ict-beheertaken uitvoert. Deze versnippering was een belangrijke oorzaak van de problemen die DTO ondervond bij uitvoering van Lan2000 - de voorloper van Mulan. Zegsman Nawijn zegt dat de invulling van deze reorganisatie, waarbij door de samenvoeging medewerkers zullen afvloeien, de komende maanden wordt uitgewerkt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.