Kleinschalige projecten domineren ICT Awards 2004

"Innoveren doe je in Purmerend"

Dit artikel delen:

Een van de trends in de ict die afgelopen dinsdag duidelijk naar voren kwam tijdens het Nationale ICT Event in Mediaplaza in Utrecht is dat innovatie niet in eerste instantie voort hoeft te komen uit de inspanningen van grootschalige, kapitaalkrachtige ondernemingen of instellingen. Met name kleine bedrijven en lagere overheden weten bestaande technologie op de meest vooruitstrevende manier toe te passen.

  
Op het Nationale ICT Event zijn deze week de Ict-Awards uitgereikt. De winnaar van de Broos van Erp-prijs is Backbase. Jouk Pleiter, oprichter en directeur, nam de prijs in ontvangst. Backbase levert een internet-interface om websites overzichtelijker te maken.
De Nederlandse overheid weet wel degelijk op een innovatieve manier gebruik te maken van ict. Dat gebeurt in toenemende mate op het niveau van de lagere overheden. "Innoveren doe je in Purmerend, niet in Den Haag", was dan ook de stelling tijdens een van de deabatten die tijdens het Nationale ICT Event werden georganiseerd in Mediaplaza. Voorbeeldgemeenten bij deze stelling, verdedigd door Paul Köllner, solutions marketing manager bij HP Nederland, waren Purmerend en Deventer.
Hier zijn op lokaal niveau snel en effectief oplossingen bedacht voor problemen waar de ambtenaren zelf direct mee geconfronteerd waren. In de geest van het door voormalig minister Van Boxtel geïntroduceerde adagium "Burgerlijke ongehoorzaamheid loont soms" hebben zij zonder op Haagse regelgeving te wachten bestaande technologie zelf innovatief gebruikt. Die regelgeving was volgens de deelnemers aan het debat vaak gedoemd te mislukken omdat de regels van Den Haag bijna per definitie na-ijlen op de praktijk.

Eindelijk weer groei

De Rijksoverheid lijkt zich hier overigens wel degelijk van bewust te zijn, want de belangrijkste prijs die tijdens de Award-uitreiking wordt toegekend is de door het Ministerie van Economische Zaken gesponsorde Broos van Erp-prijs. In een toelichting op de prijs benadrukt minister Brinkhorst van Economische Zaken het belang van innovatie voor de ict. Hij ziet dit jaar voor het eerst weer groei komen in de sector, al spreekt hij er zijn zorg over uit dat die groei in de ict zich nog niet landelijk vertaalt in een groei van de productiviteit.
Hiermee lijkt het er niet op dat de ambitie van het kabinet om tot de Europese top te gaan behoren op technologiegebied op korte termijn wordt gerealiseerd. Dat neemt niet weg dat de sector een belangrijke pijler is onder de Nederlandse economie, met een omzet van ruim 27 miljard euro per jaar en meer dan 225.000 werknemers.
De voorbeelden van Purmerend en Deventer zijn illustratief voor veel inzendingen die aan de verschillende jury's zijn voorgelegd. Het innovatieve karakter van de toepassingen bestaat in veel gevallen uit het origineel inzetten van al langer bestaande technologie. Dat vond zijn weerklank in de nominaties van de jury, die dit jaar niet zozeer keek naar technologische hoogstandjes als wel naar de mate waarin voor de betreffende sector zelf de toepassing bijzonder was.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.