Vermeend wil soepel belastingklimaat voor e-handel

Staatssecretaris wil investeringen in ICT aanmoedigen

Dit artikel delen:

De Internet-economie krijgt fiscaal een aardig steuntje in de rug. Als het aan demissionair staatssecretaris Vermeend van Financiën ligt, blijft het belastingklimaat voor elektronische handel mild. Daarmee wil hij investeringen in informatie- en communicatietechnologie (ict) aanmoedigen. Dit blijkt uit de notitie 'Belastingen in een wereld zonder afstand', die Vermeend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voorzichtig oppert Vermeend het idee van een tijdelijke BTW-vrijstelling voor aanbieders van digitale diensten en producten. Dit nultarief zou drie jaar lang moeten gelden om het elektronisch zakendoen goed van de grond te krijgen. Ook is een dergelijke bevriezing nodig alvorens hierover internationale afspraken worden gemaakt.
Vlak voor de kamerleden afscheid namen, kwam Vermeend nog met een serie aanbevelingen tot fiscale stimulering van ict. Hij laat zich daarbij leiden door suggesties van de adviesgroep 'Electronic commerce en belastingen'. Deze adviesgroep, die eind vorig jaar door Vermeend is ingesteld, zal haar aanbevelingen nog nader uitwerken.
Dit geldt bijvoorbeeld voor het voorstel om Internet-privé-projecten bij bedrijven fiscaal te stimuleren. Daartoe zou de bestaande belastingvrijstelling voor PC-projecten (4.500 gulden) moeten worden verruimd. Daarnaast zouden werkgevers de kosten die werknemers maken om toegang te krijgen tot Internet belastingvrij moeten kunnen vergoeden. De regeling van de 'tante Agaath'-lening voor ict-starters moet worden verruimd. Bovendien zou een verhoogde investeringsaftrek moeten gelden voor e-handel-systemen.

Vrijhandelszone

Een ander idee is bedrijven te stimuleren investeringen te doen in Internet-projecten die een algemeen belang kennen. Voorbeelden zijn scholen, buurthuizen en bejaardenhuizen. Deze uitgaven zouden niet alleen aftrekbaar moeten zijn van de winst, maar ook moeten leiden tot het betalen van minder belasting.
Computers die na drie jaar zijn afgeschreven, zouden aan gebruikers kunnen worden gegeven die normaliter dergelijke apparatuur niet aanschaffen. Het bedrijf dat de afgeschreven computers ter beschikking stelt, krijgt de mogelijkheid om nog een extra afschrijftermijn fiscaal op te voeren. De vraag valt aanmerkelijk te stimuleren door Internet op openbare plaatsen zo veel mogelijk gratis aan te bieden. Ondernemingen kunnen die plaatsen financieel ondersteunen. Dit gebeurt tegen gunstige fiscale condities.
Een voorstel is om op Internet een fiscale vrijhandelszone te creëren. Voor fysieke goederen bestaan zogenoemde heffingsvrije zones. Ditzelfde kan op Internet gebeuren voor elektronisch geleverde goederen. Verder zouden particulieren die zich bijscholen op IT-gebied een deel van de kosten moeten kunnen aftrekken.

Controleerbaarheid

De notitie geeft ook aan dat de belastingdienst nieuwe concepten voor controlebeleid en fraudebestrijding zal moeten ontwikkelen. Door het grensoverschrijdende karakter van veel elektronische transacties en door de schaalvergroting kan de feitelijke controleerbaarheid onder druk komen te staan. Internationale samenwerking tussen belastingdiensten en douane-instanties zal noodzakelijk zijn. Alleen dan kan zicht blijven bestaan op de activiteiten van belastingplichtigen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.