Overheidsingrijpen bepleit bij e-commerce

Dit artikel delen:

Het economisch verkeer vindt in toenemende mate online plaats. Een actief overheidsbeleid moet ervoor zorgdragen dat deze elektronische markt open en toegankelijk blijft. Deze stelling poneerde Linda Garcia in een 24 april gehouden lezing.

Linda Garcia is een Amerikaans onderzoekster en docent op het gebied van telecommunicatie en IT-beleid. Zij gaf een lezing onder de titel Wealth of networks. Organisatoren waren de vakgroep 'sociaal-wetenschappelijke informatica' van de Universiteit van Amsterdam en afdeling 'sociale aspecten van informatisering en automatisering van het Nederlands Genootschap van Informatici.
Volgens Garcia is de opgang van de elektronische markt, ook wel aangeduid als e-commerce, toe te schrijven aan de verwevenheid van informatie- en communicatietechnologie in geïntegreerde en interactieve elektronische netwerken. Belangrijke voordelen zijn grootschaligheid, kostenreductie en snelheid. Het succes van de elektronische markt staat of valt met een goede organisatie van het netwerk. De overheid moet hierbij een belangrijke rol spelen door het kader aan te geven waarbinnen de markt zich beweegt, aldus de Amerikaanse wetenschapster.

Rollenspel

Overheidsbeleid is een beladen woord in de Verenigde Staten. "Maar," zegt Garcia, er bestaat geen enkele markt zonder regels. Denk aan protectionisme, antitrust-regelgeving, fraudewetgeving en regels ter bescherming van het intellectuele eigendom. Jurisprudentie ontstaat vanzelf, dus mijn voorstel luidt om daar voor e-commerce nu al over na te denken. Ik zie voor de regering vijf deelrollen weggelegd: als regulator, broker, promoter, educator en rule maker."
Garcia werkt dit als volgt uit: als regelaar garandeert de overheid voor iedereen toegang tot het netwerk. Dit verhindert de beginnende tendens dat service-providers exclusieve toegang verkopen, waardoor minder koopkrachtigen buiten de boot vallen. In de rol van makelaar coördineert de overheid de pogingen om tot standaardisatie te komen. Door het verstrekken van overheidssubsidies (promoter), waardoor meer gebruikers deelnemen aan e-commerce, kan Internet uitgroeien tot een kritische massa met economische waarde. De overheid als voorlichter legt de bevolking uit wat de voordelen zijn van een elektronische markt. De vijfde en laatste rol - de overheid als regelgever - legt het misbruik aan banden, zoals junk mail, privacy-overtredingen, fraude en onduidelijke e-commerce-dienstverlening. Op deze manier stelt de overheid zich garant voor de totstandkoming van een fundamentele infrastructuur als basis van de toekomstige non-discriminatoire netwerkgemeenschap, aldus Linda Garcia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.