'Overname Roccade geen gelopen race'

Staatssecretaris Kohnstamm stelt Kamer gerust:

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De overname van Roccade Informatica Groep is nog geen gelopen race. Het Kabinet wil een eerlijk en doorzichtig verkoopproces, waarbij naast de gedoodverfde kandidaat Getronics ook CSC, EDS, IBM en KPN een eerlijke kans krijgen.

Staatssecretaris Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) zei dit tijdens overleg in de Tweede Kamer over de privatisering van Roccade, het vroegere Rijks Computercentrum (RCC). Hij moest de Tweede Kamer beloven dat niet alleen met Getronics wordt onderhandeld, zoals de Roccade-directie graag zou zien.
Zowel regeringspartijen als oppositie (CDA) vinden dat ook andere gegadigden een kans moeten krijgen. Dit is een streep door de rekening van Roccade-topman mr H. Bosma, die een intensieve lobby heeft gevoerd om de politiek ervan te overtuigen dat alleen Getronics aantrekkelijk is als koper. Bosma ging zelf zover dat hij de belangstelling van andere, vooral buitenlandse kandidaten "komisch" noemde. Het D66-kamerlid Ybema, een partijgenoot van Kohnstamm, waarschuwde het Kabinet dat de opbrengstwaarde van Roccade wordt gedrukt als slechts met één partij wordt onderhandeld.

Breder oriënteren

Kohnstamm beloofde de Tweede Kamer zich breder te oriënteren. Hij wil de indruk wegnemen dat de zaak al in achterkamertjes is bedisseld. Wel blijft hij bij zijn voornemen eerst de mogelijkheid van overname door Getronics te laten onderzoeken. "Maar we zullen gelijktijdig naar de andere kandidaten kijken", aldus Kohnstamm.
De verkoop van de aandelen Roccade die nu nog bij de Nederlandse staat zitten, wordt voorbereid door een ambtelijke projectgroep die zich laat bijstaan door een gezaghebbend financieel adviseur. Deze adviseur zal alle opties onder de loep nemen en vergelijken. Ook de mogelijkheid van een beursgang wordt nog opengehouden, maar is niet waarschijnlijk.
Kohnstamm zei ook welke criteria er zullen spelen bij de verkoop. Het belangrijkste is een goede prijs. Dit is niet noodzakelijkerwijs het hoogste bod. Het is een bekend feit dat bij een 'dure' overname de koper meer geneigd is banen te schrappen om de aankoopprijs weer terug te verdienen.
De staatssecretaris liet doorschemeren dat werkgelegenheidsaspecten en de opbrengst voor de staat tegen elkaar worden afgewogen. "De prijs moet voordelig zijn voor Roccade en de staat," aldus Kohnstamm. Ook zal een overnemende partij waarborgen moeten geven dat de kennis en ervaring van Roccade behouden blijven.

Binnen- versus buitenland

Kohnstamm heeft nog geen stelling genomen in de discussie of Roccade zich beter kan aansluiten bij een Nederlandse onderneming dan wel een buitenlandse marktpartij. In het eerste geval zouden Getronics, Roccade en Raet een nationaal IT-cluster vormen. Maar daar staat tegenover dat de IT-markt bij uitstek internationaal is.
Minister Gerrit Zalm (Financiën) acht het een goede zaak als de Roccade-medewerkers de mogelijkheid krijgen in hun eigen bedrijf te participeren. Hij reageerde hiermee op de wens van de coalitie-partijen actieve participatie door werknemers te stimuleren bij de verkoop van overheidsbedrijven. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.