Politieke partijen nemen IT serieus in programma's

D66 en PvdA het meest concreet in hun voorstellen

Dit artikel delen:

Vrijwel alle grote politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's ditmaal opvallend veel plaats ingeruimd voor informatie- en communicatietechnologie (ICT). D66 en PvdA zijn het meest concreet in hun voorstellen. Negatieve uitzondering is GroenLinks. In haar toekomstvisie is nauwelijks plaats voor ICT ingeruimd.

ICT vormt een van de uitdagingen voor de komende regeerperiode, stelt de VVD. Nieuwe werkgelegenheid zal namelijk in toenemende mate aan ICT zijn gelieerd.
Coalitiegenoot PvdA vindt dat de overheid initiatieven moet nemen om de mogelijkheden van ICT volop te benutten. De PvdA hecht veel belang aan Internet vanwege de kansen op groei en werkgelegenheid. Maar dan moeten alle betrokkenen wel bereid zijn fors te investeren, met name in de telematica-infrastructuur. Ook moet geld worden gestoken in scholing voor management en werknemers.

Ambitieus

De PvdA lanceert in haar verkiezingsprogramma zelfs een ambitieus Internet-plan. Doel hiervan is de bereidheid tot investeren in de maatschappij te vergroten. Hiervoor is ook stimulering van informatica- en Internet-starters langs fiscale weg zinvol. Onderdeel van het Internet-plan is dat de overheid zelf veel actiever wordt. Er kunnen nog veel meer overheidsdiensten via het net worden aangeboden.
Ook het CDA vindt dat de overheid intern meer aan Internet kan doen. Vrijwel alle partijen benadrukken dat Internet overal toegankelijk moet worden. Alle overheidsinformatie moet via een vrij te raadplegen loket van Internet zijn te halen, aldus het CDA.
D66 wil overheidsinformatie elektronisch vrij geven. Zo stimuleert de overheid de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe informatiediensten. De overheid dient veel meer diensten elektronisch aan te bieden. Allerhande vergunningen en aangiften kunnen digitaal worden afgedaan.
In openbare ruimten moeten Internet-kiosken komen te staan. De VVD denkt in dit verband aan bibliotheken, wijkcentra en scholen. GroenLinks wil een democratisering van het IT-gebruik, zonder daarbij nader in details te treden.

Hoofdhaven

Behalve de PvdA pleiten ook VVD, CDA en D66 voor een goede ICT-infrastructuur. De VVD noemt dat een voorwaarde voor een verdere groei van de economie. Noodzakelijk zijn netwerken van hoge technische kwaliteit en voldoende capaciteit.
D66 is het meest concreet in haar wensen. Nederland moet een elektronische 'mainport' worden, een knooppunt in de ontwikkeling van Internet in Europa. Daartoe is het nodig onderzoeksprogramma's naar hoge snelheidsnetwerken te stimuleren, naast een snellere onderzoeksinfrastructuur.
Bovendien wil D66 Nationale Knooppunten (NKP) stimuleren waar iedereen mag aankoppelen. Ook zijn internationale verbindingen nodig om een voortrekkersrol in het Europese gedeelte van Internet te krijgen. In Nederland is de Amsterdam Internet Exchange momenteel het enige NKP. Volgens D66 is dit knooppunt niet efficiënt. Een belangrijke taak van deze NKP's is ook het koppelen van doelgroepen-netwerken zodat een nationaal netwerk ontstaat.
Tenslotte wil D66 subsidie om in regio's waar zich geen NKP's bevinden, regionale knooppunten inrichten. Zo kunnen de deelnemers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid efficiënt informatie uitwisselen. Dit gaat dan zonder grote 'elektronische omwegen'. Ook wordt op deze wijze de toegang versneld het overige Internet. Dit vereist snellere verbindingen met een hogere bandbreedte.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.