Gemeentes niet klaar voor e-diensten

Dit artikel delen:

Er is nog meer dan anderhalf jaar te gaan (01-01-2007) voordat gemeentes 65 procent van hun dienstverlening elektronisch moeten aanbieden, maar nu al denkt meer dan een kwart dat het ze niet gaat lukken. Dat valt onder meer te concluderen uit een enquête die Capgemini heeft gehouden op de recent gehouden beurs Overheid&ICT.

Van de meer dan 200 ambtenaren antwoordde 30 procent op de vraag of zij dachten dat de door de rijksoverheid gestelde deadline gehaald zou worden met "Nee, zeker niet". Nog donkerder zien zij het in als het gaat om de vraag of hun organisatie in 2007 zal beschikken over een systeem dat volledige interactie met de burger mogelijk maakt. Maar liefst 40 procent gaf aan te werken in een organisatie die dat zeker niet gaat halen. Verder twijfelt nog ongeveer eenderde van de gevraagden sterk over die haalbaarheid, want het antwoord "Ja, maar het wordt een uitdaging" wordt voor beide kernvragen door respectievelijk 35 en 31 procent gegeven. Dat boezemt weinig vertrouwen in.
Wie zijn oor te luister legt bij Getronics-PinkRoccade en Centric hoort daar net zulke sombere geluiden. Gemeentes zijn verkokerd en iedere afdeling heeft vaak zijn eigen naw-bestanden (naam-adres-woonplaats); afdelingen zijn vaak niet bereid deze op te geven en dat is essentieel voor de invoering van de nieuwe gemeentelijke basisadministratie (GBA) die als fundament moet dienen voor de efficiënte samenwerking binnen de gemeentes en bij overheden onderling. Cees Hamers, director of Business Innovation bij Getronics-PinkRoccade: "De situatie is nu zo dat iemand bij de Sociale Dienst afwijkend ingeschreven kan staan ten opzichte van bijvoorbeeld het persoonsregister. Het wegwerken van deze inconsistenties vergt nog behoorlijk wat tijd en zowel de centrale overheid als de lokale overheden onderschatten dit probleem."
Hoewel AME Research in zijn rapport 'Zakendoen met de overheid in ICT 2005' stelt dat de investeringen in ict door de overheid in 2006 weer flink zullen aantrekken, is er niet genoeg geld beschikbaar. De Nederlandse overheid investeert maar circa 1,6 procent van haar inkomsten in ict, terwijl dat in het bedrijfsleven tussen de 4 en 5 procent ligt, aldus AME Research. De FAMO (de vereniging van algemene middelenmanagers bij met name provincies, (deel)gemeenten, waterschappen, politieorganisaties, gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden) heeft dan ook een paar weken geleden nog een brief aan zijn leden uit doen gaan waarin gesteld wordt dat er op dit moment tijd noch geld ter beschikking is om naar behoren aan de invoering van de GBA mee te werken.
Ambtenaren, ict-leveranciers en de algemene middelenmanagers zijn dus blijkbaar unaniem in hun oordeel dat adequate elektronische dienstverlening voor een flink aantal gemeentes nog ver weg ligt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Roger Slangen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.