'E-gem' toch naar Ictu

Bedrijfsplan voor de zomer klaar

Dit artikel delen:

E-Gem wordt waarschijnlijk bij de ict-implementatieorganisatie Stichting Ictu ondergebracht. E-gem is een door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op te richten organisatie om de e-gemeente vooruit te helpen.

Dat zegt Johannes van Veen, hoofd Informatiebeleid bij de VNG. Onlangs tekenden BZK en VNG een intentieverklaring om gezamenlijk een centralere aansturing van de gemeentelijke informatiehuishouding ter hand te nemen. Ze deden dat naar aanleiding van een advies van Het Expertise Centrum (HEC). Ofschoon HEC in een tussenrapport Ictu als mogelijkheid overwogen heeft, neemt het daarvan in het eindrapport 'na consultatie van het werkveld' afstand. HEC-directeur Koos van der Steenhoven onderstreept dit advies. Ictu heeft een te hoog Den Haag gehalte; E-gem moet juist 'van en voor gemeenten' zijn. Hij geeft echter ook aan dat 'onduidelijkheid over de verdere ontwikkeling naar een Stichting E-gem' tot de categorie 'beren en valkuilen' behoort.

Ondermijnen

Discussies over wel of niet bij Ictu moeten niet te lang duren. Hetzelfde geldt zijns inziens voor het regelen van de financiering. "Als je dit nu niet regelt, duurt het lang voordat zich weer zo'n gelegenheid voordoet." Daarnaast kan wachten op een nieuw kabinet het behoud van het ontstane draagvlak ondermijnen.
Volgens VNG'er Van Veen is een aparte stichting 'geen begaanbare weg'. Met HEC is de VNG zeer voor snelheid. Zij werkt met BZK aan een bedrijfsplan dat voor de zomer gereed moet zijn. Ook trachten de E-gem-oprichters de financiering, tegen de negen miljoen euro per jaar, te regelen. Van Veen wil niet wegwissen dat bij gemeenten mogelijk reserves tegenover Ictu bestaan, maar meent dat er voldoende mogelijkheden zijn om daaraan en aan mogelijke andere bedenkingen tegemoet te komen. Vestiging op een centrale plaats in het land, door Van der Steenhoven bepleit, kan; ook nu is een programma elders gevestigd. Aansturing en bekostiging zijn ook dan zo te regelen dat het 'van en voor gemeenten' blijft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-03T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.