Bij overname Roccade geniet Getronics nog de voorkeur

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Getronics ligt duidelijk vooraan in de race om de privatisering van de Roccade Informatica Groep. Het kabinet is namelijk van plan om in eerste instantie de mogelijkheid van een overname door Getronics te onderzoeken.

Staatssecretaris Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) en minister Gerrit Zalm (Financiën) hebben dat aan de Tweede Kamer laten weten. Bij het Amerikaanse CSC, dat zoals bekend een bod op Roccade wil uitbrengen, was men zeer verrast over deze ontwikkeling. Het zou logischer zijn geweest als eerst een inventarisatie was gemaakt van alle ondernemingen die belangstelling hebben voor Roccade. Niet alleen een aantal buitenlandse ondernemingen, maar ook KPN heeft een oogje op Roccade.
De Roccade-top heeft eind vorig jaar kenbaar gemaakt graag met Getronics in zee te willen gaan. De beide ministeries die het meest zijn betrokken bij deze privatisering, blijken deze voorkeursoptie te ondersteunen. De strategische belangen van Roccade, dat graag wil opgaan in een groot Nederlands IT-concern, geven daarbij de doorslag.

Kamervragen

Wel tekenen Kohnstamm en Zalm hierbij aan dat de Staat tot taak heeft de verkoop van haar aandelen Roccade 'op een zo zakelijk mogelijke wijze voor de belastingbetaler te verrichten'. Daarom zal de verder in de markt bestaande belangstelling voor Roccade in de beschouwing worden betrokken. Kohnstamm en Zalm schrijven dit in antwoord op kamervragen die waren gerezen naar aanleiding van de privatisering van Roccade. Zoals bekend, moet de Tweede Kamer daar nog het groene licht voor geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het er mee eens dat de Staat haar aandelen moet verkopen.
De rijksoverheid wil zich op het gebied van geautomatiseerde informatievoorziening concentreren op beleidsontwikkeling en planning. Het uitvoeren van automatiseringsactiviteiten is geen overheidstaak. Dit dient in het algemeen aan de markt te worden overgelaten. Het kabinet ziet geen redenen meer om een (meerderheids)belang in Roccade aan te houden. Rond het voormalige Rijks Computercentrum is een aardige onderneming opgebouwd die een goede positie inneemt op de automatiseringsmarkt.

Aandelenverkoop

De overheid hoeft bovendien niet bang te zijn dat de automatiseringsactiviteiten die Roccade voor haar verricht, in het gedrang komen. De continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening zijn gewaarborgd door de contracten die tussen ministeries en Roccade zijn afgesloten. De verkoop van de aandelen wordt voorbereid door een projectgroep met vertegenwoordigers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën. Een externe financieel adviseur zal zich buigen over de waarde van het aandelenpakket.
Verder blijkt dat Roccade in 1994 voor ruim 200 miljoen gulden werk verrichtte voor de rijksoverheid. Dat is ongeveer 10 procent van de totale externe IT-uitgaven van de rijksoverheid. Mocht Roccade inderdaad worden overgenomen, dan ontstaat samen met Raet - waarin Roccade en Getronics gelijkelijk participeren - een groep ondernemingen die op de Nederlandse markt gezamenlijk een aandeel van ongeveer 17 procent heeft. Het kabinet vindt dat niet te veel. Corr.

Win prijsvraag voor een baan

Het voormalige Rijks Computercentrum (RCC) dat grote moeite heeft voldoende gekwalificeerde medewerkers aan te trekken, probeert via Internet personeel te werven. Daartoe loopt er een prijsvraag. Wie de drie problemen uit deze prijsvraag weet op te lossen, heeft niet alleen kans op een multimedia-PC, maar kan ook rekenen op een uitnodiging voor een sollicitatie-gesprek. Medio vorige week hadden al 31 informatici voor de drie problemen een oplossing gevonden.
Het RCC, onderdeel van de Roccade Informatica Groep, kampt met een nijpend gebrek aan personeel. Op een totaal van 950 werknemers zijn er 100 tot 150 vacatures. Roccade telt maar liefst 800 vacatures op een totaal van 3100 werknemers. Financieel directeur Willem Middelburg wees onlangs, tijdens een toelichting op de jaarcijfers, nog beschuldigend in de richting van enkele concurrenten die mensen middels fors hogere salarissen zouden wegkopen.
De komende verzelfstandiging van Roccade stelt de onderneming in staat meer 'marktconform' te opereren. Met andere woorden: Roccade kan dan gemakkelijker mee bieden op het schaarse automatiseringspersoneel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-19T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.