MKB wil meer geld voor toepassen van IT

Verspreiden kennis verloopt moeilijk

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De overheid doet maar weinig om het gebruik van informatietechnologie in het midden- en kleinbedrijf te bevorderen. Voorzover er iets gebeurt, ligt het accent sterk op de ontwikkeling van kennis. Het zou veel beter zijn het beleid te richten op de overdracht van kennis en op praktische toepassing.

Dit is de kern van een advies van de Raad voor het Midden- en Kleinbedrijf (RMK). Centraal daarin staat de betekenis van IT voor het mkb. Bekeken is welke mogelijkheden de huidige IT voor kleinere bedrijven biedt en in hoeverre deze bedrijven gebruik maken van deze mogelijkheden.
In de praktijk blijken de voordelen en mogelijkheden echter onvoldoende te worden benut. Vooral de verspreiding van nieuwe kennis over IT en de praktische toepassing ervan in het mkb verlopen vaak moeizaam. Dit komt voor een deel door onbekendheid hiermee. Snelle ontwikkelingen binnen de IT maken het voor ondernemers moeilijk om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden. Investeringsbeslissingen worden daardoor vaak uitgesteld. Ook bij de implementatie van IT doen zich knelpunten voor. Veelal ontbreken open standaarden. Daardoor kunnen (interne en externe) systemen niet worden gekoppeld, wat een goed geïntegreerde bedrijfsvoering in de weg staat. Verder schort het vaak aan standaardisering van informatiekenmerken zoals artikelcodering.
Bedrijven nemen niet altijd de tijd om cursussen te volgen en systemen goed te leren kennen en in te voeren. Daarnaast staat de kwaliteit van de opleidingen voor sommige branches ter discussie, zo blijkt uit de rapportage.
Daarom moet de overheid de subsidieregeling Kennisdragers in het MKB (KIM) uitbreiden. Deze regeling is in het leven geroepen om het in dienst nemen van jong afgestudeerde academici bij technologievolgende bedrijven te bevorderen. Het kabinet hoopt zo de verspreiding en implementatie van kennis te verbeteren. Ook pleit de RMK voor versterking van de subsidieregeling Promotie. Deze recent ingestelde regeling moet de kennisoverdracht van universiteiten naar het MKB stimuleren. Bedrijven krijgen subsidie wanneer ze een promovendus (4 jaar) of ontwerper (2 jaar) in dienst nemen.
De RMK pleit er ook voor de innovatiecentra en branchecentra betere mogelijkheden te geven voor advies over informatietechnologie. Gemiddeld genomen werken daar erg weinig mensen met verstand van IT. Ten slotte wordt opgemerkt dat informatietechnologie nogal eens in niet-fysieke vorm voorkomt zoals software. Een regeling als de Wbso (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) die gericht is op het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling, is niet gericht op toepassing van technieken en dient te worden aangepast. Momenteel geldt vooral op software-gebied een zeer strikte afbakening. Het moet gaan om nieuwe en fysieke produkten of produktieprocessen. De RMK is een studie- en adviesorgaan, dat wordt gedragen door MKB Nederland, de Dienstenbond FNV en Dienstenbond CNV. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.