Melkert beticht van verhindering anti-fraude-systeem

Dit artikel delen:

Minister Melkert ontkent de berichten dat hij de introductie tegenhoudt van een computersysteem dat de aanpak van fraude enorm zou vergemakkelijken. Gesuggereerd is dat de bewindsman van Sociale Zaken een ander systeem wil doordrukken dat de sociale diensten beter laat samenwerken met arbeidsbureaus en een aantal uitvoerende instanties op het gebied van sociale zekerheid.

Volgens Melkert ligt de echter zaak genuanceerder. Invoering van het ene systeem zou het andere systeem niet uitsluiten. Omdat de afstemming van beide systemen problemen met zich meebrengt, heeft Melkert voor een stapsgewijze aanpak gekozen. Zijn tegenstanders menen echter dat de minister het anti-fraude-systeem blokkeert. Volgens Melkert lijkt het maar alsof hij de boel vertraagt.

Gesprekken

De Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken is echter weinig onder de indruk van Melkerts relaas. Een parlementair onderzoek lijkt een meerderheid van die commissie te ver gaan, maar de Tweede Kamer wil graag de meest betrokken ambtenaren aan de tand voelen.
Met verschillende sociale diensten zullen gesprekken plaatsvinden. Ook mensen die de computersystemen ontwikkelen, krijgen gelegenheid de kwestie te belichten. Als verschillende betrokkenen over de problemen zijn gehoord, kan hierover een debat met Melkert volgen.
Groen Links wil snel een anti-fraude-systeem invoeren, omdat anders de sociale diensten bezwijken onder de werkdruk. Die diensten hebben een ongelukkige hand van automatiseren. Bij enkele sociale diensten loopt de automatisering bijzonder stroef. Het grootst zijn de problemen in Amsterdam. Het Nieuwe Uitkeringen Systeem daar gaat bijna 3,5 keer zoveel kosten als de geraamde 24 miljoen gulden.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.