Leusden kiest voor uitbesteding

Inter Access troeft opnieuw grote ict-dienstverleners af

Dit artikel delen:

Opnieuw besteedt een gemeente haar ict-beheer uit. Na Zaanstad is ook Leusden met automatiseerder Inter Access in zee gegaan. Edward van Tuinen, hoofd informatievoorziening van de gemeente Leusden, voorziet dat de komende tijd meer kleinere gemeentes tot uitbesteding zullen overgaan.

Inter Access neemt het ict-beheer van de 160 werkplekken binnen de Leusder gemeente over. Het contract heeft een looptijd van drie jaar. Over de waarde ervan zijn geen mededelingen gedaan. Voor de twee systeembeheerders is een andere passende werkplek binnen de gemeente gevonden. De ict-aansturing blijft wel in handen van Leusden.
De Hilversumse automatiseerder zal ook het beheer van de AS/400-machine op zich nemen, met uitzondering van het release management van de grote gemeentelijke administratieve systemen. Leusden heeft die taak bij zijn leverancier Roccade Civility neergelegd.

Op peil houden

Leusden behoort met 28.000 inwoners tot de kleinere gemeentes in Nederland. Het kost deze lokale overheden veel moeite om hun ict-organisatie op peil te houden en systeembeheerders een interessante toekomst te bieden. "Afgelopen zomer ontstond bij ons het idee om naar een externe partij te zoeken die de ict-uitvoering en het beheer konden overnemen", vertelt Edward van Tuinen, hoofd informatievoorziening bij de gemeente Leusden. "Wij schreven een open aanbesteding uit. Leveranciers moesten eerst een schriftelijk voorstel indienen. Daarna hebben we iedereen tegelijkertijd aan tafel uitgenodigd en ze de gelegenheid gegeven om eventueel onderling tot afspraken te komen. Maar dat gebeurde natuurlijk niet." Nadat op politiek niveau het plan aanvaard werd, koos de ict-afdeling uiteindelijk voor Inter Acces. De inschrijving van deze ict-dienstverlener voldeed het meest aan de gestelde eisen en was het voordeligst, aldus Van Tuinen.
Daarmee troefde het Hilversumse bedrijf aan de onderhandelingstafel opnieuw alle grote namen af. Van Tuinen wil niet vertellen welke partijen precies tafel zaten, maar geeft aan dat vrijwel alle grote namen aanwezig waren. In november 2000 besloot de gemeente Zaanstad reeds het ict-beheer van haar duizend werkplekken aan Inter Access uit te besteden. Volgens Van Tuinen speelde de ervaring die het bedrijf hiermee al heeft opgedaan ook een rol in de uiteindelijke keuze van Leusden.

Enthousiast

Van Tuinen voorspelt dat op korte termijn met name kleinere gemeentes hun ict-beheer eveneens de deur uit zullen doen. Vooral nu pioniergemeentes als Deventer en Maarssen, die net als Leiden met IBM samenwerken, positief blijken te zijn. Zij vertelden over hun ervaringen op een recent congres van de Vereniging van coördinatoren Informatievoorziening en Automatisering in Nederlandse Gemeenten (Viag). "Behalve wat aanloopproblemen, bijvoorbeeld een echte Deventenaar die voor het oplossen van een probleem iemand van IBM uit Limburg aan de lijn kreeg, bevalen ze ons aan het ict-beheer uit te besteden."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.