Wedstrijd moet Twinning-talent aantrekken

Private financiers zien brood in vroege investeringen

Dit artikel delen:

Organisatie-adviesbureau McKinsey gaat een ondernemingsplanwedstrijd organiseren. Doel is een stroom van inschrijvingen te genereren voor het Twinning-initiatief. De competitie loopt tot en met september. De opstellers van de beste drie ondernemingsplannen ontvangen 50.000 gulden.

"Dit initiatief van het ministerie van Economische Zaken poogt de Nederlandse ICT-sector te stimuleren door talentvolle starters te voorzien van kapitaal en advies", aldus Bert Hondebrink, vanuit EZ betrokken bij Twinning. Afgelopen dinsdag ging de competitie van start op de Technische Universiteit Delft. New Venture 98 is een niet industriespecifiek project dat door McKinsey in andere Europese landen al met succes is uitgevoerd. In Duitsland zijn uit zeshonderd inzendingen meer dan vijftig nieuwe bedrijven voortgekomen. De samenwerking in Nederland met het Twinning Netwerk legt een groot accent op de ICT-industrie. Studenten, promovendi of andere aspirant entrepreneurs kunnen hun ideeën indienen bij een jury. Deze beoordeelt of de beoogde producten en diensten kansrijk zijn op de wereldmarkt. Daarnaast let de jury op innovativiteit.
Rob Schuyt, voorzitter van het implementatieteam van Twinning Netwerk, denkt ongeveer vierhonderd inschrijvingen te ontvangen. In de tweede fase van de competitie dient het ondernemingsplan de commerciële haalbaarheid van het idee aan te tonen. Daarna volgt het uitwerken van de plannen, waarbij de betrokkenheid van het Twinning Netwerk steeds groter zal zijn.

Ontmoetingsplaats

Het implementatieteam is met vijf mensen onder leiding van Schuyt bezig met het operationeel maken van het Twinning concept. Naast de ondernemingsplancompetitie staan voor dit jaar de opening van het eerste Twinning Center, het instellen van het startfonds en het operationaliseren van het Netwerk op het programma. De website (http://www.twinning.nl) moet uitgroeien tot ontmoetingsplaats voor de online community en de organisatie moet bemand worden. Zo is Schuyt op zoek naar een directeur voor het Twinning-kantoor, managers voor de Twinning Centers en managers voor de financieringsfondsen en coaches.

Tweehonderd reacties

De Twinning Centers bieden huisvesting aan vijftien tot twintig starters. Het startfonds kan bij het huidige budget zo'n tachtig beginnende ondernemers per jaar financieren. Nadat Wijers vorige maand het initiatief samen met Roel Pieper aankondigde, hebben volgens Hondebrink een aantal verstrekkers van risicokapitaal interesse getoond in deelname aan het startfonds. "Indien financiers zich conformeren met de doelstellingen, overwegen wij ze toe te laten tot het startfonds", aldus Hondebrink. Dit fonds, waar EZ over onderhandelt met private partijen, levert naar verwachting een rendement van nul procent op. Voor marktpartijen is het toch interessant om hierin te investeren omdat de kans deel te nemen in succesvolle doorgroeiende bedrijven toeneemt. Hoe groot het startfonds wordt, is nog onduidelijk. EZ onderhandelt hier momenteel over met verschillende gegadigden.
Volgens Hondebrink en Schuyt duidt de interesse uit de financiële wereld erop dat het Twinning-initiatief een succes gaat worden. Ook het feit dat al tweehonderd reacties van starters zijn genoteerd, wijst in die richting.

Locaties

De discussie rond de locatie van de Twinning Centers, die de afgelopen weken ontstond, wordt door EZ handig opgevangen. Een vertrouwensman gaat de samenstelling van de zes mogelijke locaties nog eens bekijken. Op basis van een lijst van veertien gemeenten gaat deze een nieuwe lijst van zes gemeenten opstellen. De bijdrage die een regio of gemeente kan leveren aan het Twinning-concept wordt als extra beoordelingscriterium opgenomen. Ook de praktische kant speelt een rol. Daar waar het eerste Twinning Center wordt geopend dit jaar, moeten de faciliteiten wel min of meer gereed zijn.
De overheid hoopt dat de markt over zes tot tien jaar het Twinning-concept overgenomen heeft. Marktpartijen zouden de Twinning-activiteiten moeten uitvoeren, zodat de overheid zich terug kan trekken. Schuyt benadrukt het verschil met eerdere stimuleringsmaatregelen in het kader van technologiebeleid. "Twinning is een concept om op een slimme manier een netwerk te creëren waarbij ideeën en kapitaal bij elkaar komen", aldus Schuyt. Andere initiatieven beperkten zich tot geïsoleerde maatregelen.
 
Twinning concept
Vijf weken geleden kondigde minister Wijers van Economische Zaken het Twinning-concept aan. Hij trekt honderd miljoen gulden uit, waarvan voorlopig de helft is geactiveerd voor veelbelovende startende en doorgroeiende entrepreneurs op het gebied van ICT. Potentiële toppers, ondernemers met kansen op de wereldmarkt, kunnen rekenen op geld uit het startfonds (maximaal drie ton om ideeën uit te werken) of het groeifonds (maximaal vier miljoen van EZ en private financiers om producten te commercialiseren). Huisvesting kan worden geboden in één van de vier Twinning Centers, waar coaches voor de dagelijkse ondersteuning zorgdragen. Onder leiding van Roel Pieper, vanaf 1 mei topman bij Philips, regelt het Twinning Netwerk de internationale contacten. Doorgewinterde ICT-ers uit Nederland en de Verenigde Staten steunen het initiatief om een infrastructuur te creëren waardoor starters met goede ideeën beter hun weg vinden op de markt van risicokapitaal en vice versa.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.