Nictiz in tijdnood

Ontwikkelingen rond landelijk medisch dossier in stroomversnelling

Dit artikel delen:

Nictiz (Nationaal Instituut voor de Zorg) is er veel aan gelegen om het landelijk schakelpunt voor medische dossiers zo snel mogelijk in de lucht te krijgen. De Tweede Kamer vindt de realisatie van het dossier te lang duren. Een complicerende factor is dat regionale schakelpunten landelijke ambities hebben.

Nictiz heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de architectuur voor een landelijk medisch dossier. Eind vorig jaar liet minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten dat Nictiz ook het schakelpunt mag realiseren. In eerste instantie zou een eerste versie van het schakelpunt medio dit jaar in de lucht zijn. De Tweede Kamer wil het dossier zo snel mogelijk invoeren om de samenwerking tussen zorgverleners te bevorderen en medische fouten te beperken.
Daarnaast dreigt de door Nictiz voorgestelde architectuur door de praktijk ingehaald te worden. Fabrikanten van software voor apothekers en huisartsen hebben met de voor Nederland specifieke Ozis-standaard al in veel regio's hubs ontwikkeld waar zorgverleners op diverse niveaus inmiddels informatie over patiënten en medicijnen met elkaar uitwisselen. Deze wijkt af van de door Nictiz voorgestelde internationale HL7v3-standaard voor het berichtenverkeer in het schakelpunt. Samenvoeging van twee of meer regionale initiatieven zou het draagvlak voor de Nictiz-oplossing niet ten goede komen.

Veel interesse

Bijna alle ict-bedrijven die in de gezondheidszorg actief zijn staan te trappelen om het landelijk schakelpunt te realiseren. Uzorg heeft inmiddels laten weten dat het samen met ict-dienstverlener PinkRoccade en de leverancier van apothekersoftware Pharmapartners op de opdracht gaat bieden. Ook Microsoft sluit bij monde van André Piso, manager van de 'healthcare'-groep, niet uit dat het concern met consorten gaat bieden. Een andere mogelijkheid voor Microsoft is deelname via het Zenuwcentrum. Dit samenwerkingsverband met HP, Cisco, Intel en Citrix heeft de afgelopen tijd al een aantal kleinschaliger platformen voor berichtenverkeer in de zorgsector gerealiseerd met het Bizztalk-product van het bedrijf. Bij deze insteek zal Microsoft niet de penvoerder voor de offerte zijn. Lifeline-directeur Anil Jadoenathmisier heeft ook nog niet beslist of het bedrijf, dat nu veel Edifact-communicatiediensten in de gezondheidszorg verzorgt, alleen of met een partner gaat bieden. "Ik neem nu de technische eisen van het schakelpunt door en ga na of Lifeline dit zelf kan verzorgen of gaat samenwerken met partners."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.