Doorbraak op gemeentemarkt

Dit artikel delen:

Egem heeft met een aantal leveranciers een akkoord gesloten over het openbreken van hun gemeentelijke backofficesystemen. Hiermee lijkt een eind te komen aan de jarenlange gedwongen winkelnering van gemeenten.

Het Ictu-programma Elektronische gemeenten (Egem) is tot overeenstemming gekomen met PinkRoccade, Centric, Oranjewoud, Procura, Arcadis, Circle Software en BCT. Daarbij hebben de leveranciers de specificaties van hun backofficesystemen beschikbaar gesteld. Ook is een afspraak gemaakt over de prijzen van de softwaremodules die gemeenten moeten inbouwen om echte informatie-uitwisseling tussen systemen van verschillende leveranciers te realiseren. In de meeste gevallen is een prijs per inwoner overeengekomen, zodat ook kleine gemeenten zich de aanschaf kunnen veroorloven.
Egem onderhandelde over het openstellen van de it-architectuur namens een werkgroep waarin ook de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en een twintigtal gemeenten zitting hebben. Hieronder bevinden zich grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht, it-vooroplopers als Almere, Tilburg en Dordrecht, en kleinere gemeenten als Cromstrijen en Voorst.

Duopolie

PinkRoccade (Civility) en Centric domineren al jarenlang de gemeentelijke automatiseringsmarkt. Hun machtige positie - volgens sommige een duopolie - staat echter een vloeiende elektronische overheidsdienstverlening in de weg. Koppelingen tussen front- en midofficesystemen en de gesloten backofficesystemen zijn amper mogelijk.
De komende maand vinden testen plaats in Rotterdam, Ridderkerk en Dordrecht. Die moeten uitwijzen of de front- en midofficeleveranciers kunnen programmeren op basis van de beschikbaar gestelde backofficespecificaties (de koppelvlakken). Daarbij gaat het om systemen voor tien van de meest gevraagde producten en diensten, zoals het melden van een verhuizing of klacht, en het aanvragen van een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Egem stelt de koppelvlakken naar verwachting eind april beschikbaar via http://www.egem.nl.
Het uiteindelijke doel van Egem is dat gemeenten als opdrachtgevers zelf bepalen hoe hun informatiesystemen eruitzien. Idealiter moeten automatiseerders daarom gaan werken met standaarden en hun producten inpassen in een gemeentelijke referentie-architectuur.

Dwarsverbanden

Egem heeft ook een overzicht van gemeentelijke samenwerkingsverbanden op ict-gebied samengesteld (zie http://www.egem.nl). Naar aanleiding hiervan wil het programmabureau in 2006 een aantal standaard referentiemodellen en implementatieplannen presenteren voor intergemeentelijke ict-partnering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.