Nederland-ict vraagt politiek om investeringen

Dit artikel delen:

De politiek moet investeren in ict, wil het de economie herstellen en problemen met onderwijs, zorg, veiligheid en mobiliteit kunnen aanpakken. Dat stelt voorzitter van Nederland-ICT en ook directievoorzitter van CG&Y Henk Broeders in het voorwoord van de Ict-marktmonitor. "De nieuwe coalitie moet ict-visie ontwikkelen."

  
Bedrijven bezuinigen eerst op services. Het bijhouden, repareren en vervangen van software blijft belangrijk. De relatieve afname van het aandeel van hardware is ook absoluut, zo meldt de ict-koepelorganisatie.
"Was ict twee jaar geleden nog populair bij politiek en beleggers, nu interesseren nog slechts weinigen zich er voor", sombert Broeders in het voorwoord van het jaarlijkse boekwerkje van Nederland-ICT, een koepelorganisatie voor verschillende ict-branche-organisaties.
De verslapte aandacht bedreigt volgens hem de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie. Innovatie wordt belemmerd door ict-sceptische bestuurders, die na het einde van de internet-hype in de ict geen oplossing meer zien voor de problemen in Nederland. "Ict is geen doel op zichzelf. Het is een middel bij het besturen van economische en maatschappelijke processen. De huidige maatschappij kan niet functioneren zonder ict."

Toename software-omzet

Twee jaar terug prees economieminister Annemarie Jorritsma de ict-sector nog voor zijn grote invloed op de bloeiende economie. Het aandeel van de ict in het bruto binnenlands product daalde in 2002 echter van 8 naar 6 procent; de omzet in de ict-sector kromp in 2002 met 1,5 procent van 27,6 naar 27,2 miljard euro.
Het is vooral de it-tak die schuld heeft aan de afname: hier liep de omzet 5 procent terug. De omzet in hardware daalde 19 procent, de omzet in it-diensten 14 procent. Daarnaast heeft Nederland bijna 2900 ict'ers voor wie er geen werk is.
Tussen alle negatieve cijfers in raken de positieve getallen haast zoek. De softwareomzet steeg fors met 25 procent. Ook de telecomsector vertoonde een groeiende omzet, al was het met niet meer dan 1 procent, naar 16 miljard euro. De toename van zakelijk dataverkeer en mobiele diensten voor consumenten was hiervan de oorzaak, aldus de koepelorganisatie.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.