Nederlandse ICT-markt in Europese voorhoede

Dit artikel delen:

Nederland behoort tot de Europese landen met de sterkst groeiende IT-markten. Ook in Zuid-Europa is sprake van een snelle ontwikkeling. Op telecom-gebied was Nederland vorig jaar zelfs koploper in Europa, met een stijging van 10,7 procent. Dit blijkt uit de cijfers van Eito (European Information Technology Observatory) in het jaarboek Eito '98.

De Europese markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) ontwikkelt zich gunstig. De groei ligt met 8 procent boven de verwachtingen. De Eito spreekt van een buitengewoon stabiele groei. De markt, met vorig jaar een omvang van 794 miljard gulden, groeit dit jaar naar 858 miljard en vervolgens naar 925 miljard. Volgens de Eito zijn de ICT-uitgaven nu goed voor bijna 5 procent van het totale bruto binnenlands product.

In de pas

Dr. Bruno Lamborghini, Eito-voorzitter en president van de Europese IT-branche-organisatie Eurobit, benadrukt dat Europa met de groei in de IT-sector nu bijna in de pas loopt met de Verenigde Staten. Tijdens een toelichting op Eito '98 zei hij dat de grote verschillen tussen Europese en Amerikaanse groeicijfers verdwenen zijn. "We staan op het punt een zeer sophisticated en krachtige informatie-infrastructuur te krijgen. Europa is klaar voor elektronische commercie.

Tevreden

De markt voor informatie-technologie groeit het snelst. Over het groeicijfer van 8,2 procent voor 1997 is Eito zeer tevreden. Sinds 1996, met 6,6 procent toename, versnelt het groeitempo. Vorig jaar is voor het eerst in zes jaar weer een stijging bereikt zoals begin jaren negentig gewoon was. Een groeiversnelling naar meer dan 9 procent wordt voor 1998 en 1999 voorzien. Als oorzaken van de gunstiger ontwikkeling noemt Eito: het verbeterde algemene investeringsklimaat, Internet, elektronische commercie, de euro en het 2000-probleem. Eito beschouwt Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk als de meest dynamische IT-markten, met meer dan 10 procent groei in 1997 en 1998. Daarna volgt Frankrijk.

Telecommunicatie

Bij de telecommunicatie bedroeg de groei afgelopen jaar 7,8 procent. Dit jaar wordt 7,2 procent groei verwacht. Nieuwe systemen voor mobiele communicatie, meer bandbreedte en scherpe verlagingen van de telecommunicatie-kosten stimuleren de vraag. De Europese ICT-markt bestond vorig jaar ruwweg half uit IT (390 miljard gulden) en half uit telecommunicatie (404 miljard gulden).  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.